VIDEO/ na zagrebačkom Trgu Francuske republike

Zagreb: Cvijeće i svijeće za žrtve zločina počinjenih u BiH

Hronika 11.12.17, 20:01h

Zagreb: Cvijeće i svijeće za žrtve zločina počinjenih u BiH
Okupili smo se ovdje jer smo željeli pokazati da postoji i ono lice Hrvatske koje se ne solidarizira s ratnim zločincima već se solidarizira s žrtvama

 

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava nekoliko desetaka građana zapalilo je svijeće i položilo ruže na zagrebačkom Trgu Francuske republike za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a tokom rata 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.

 

Koordinator programa pomirenja u Inicijativi mladih za ljudska prava Nikola Puharić izjavio je novinarima kako je ta nevladina organizacija organizirala paljenje svijeća iz solidarnosti prema svim žrtvama hrvatskih snaga u BiH. 

 

"Okupili smo se ovdje jer smo željeli pokazati da postoji i ono lice Hrvatske koje se ne solidarizira s ratnim zločincima već se solidarizira s žrtvama", kazao je.

 

Dodao je kako su razočarani onim što je pokazano od strane hrvatskih vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu. Smatra da su vlasti izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO-a i HV-a.

 

Puharić kaže kako ovime žele poručiti  da je mladim generacijama potrebno nešto bolje kao i 'osuda agresivnog djelovanja Hrvatske u BiH. Ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji tiha većina koja osuđuje svaki ratni zločin i svakog ratnog zločinca. Također je rekao kako je potrebno voditi odgovornu politiku suočavanja s prošlošću, osuditi svaki zločin i da se ne smije  solidarizirati s ratnim zločincima.

 

 "Moramo se solidarizirati sa žrtvama, provoditi mehanizme tranzicijske pravde, uputiti reparacije i ispriku žrtvama te raditi na tome da se svaki zločin procesuira", dodao je.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI