VIDEO/ 'DAN BIJESA' PROTIV ODLUKE DONALDA TRUMPA

Gore Istočni Jerusalem i Pojas Gaze: Nakon džume nastao haos, jedan Palestinac ubijen, mnogi ranjeni

Front 08.12.17, 18:12h

Gore Istočni Jerusalem i Pojas Gaze: Nakon džume nastao haos, jedan Palestinac ubijen, mnogi ranjeni
Izraelski vojnici ubili su Palestinca u blizini granice s Gazom, što predstavlja prvu potvrđenu pogibiju tokom dvodnevnih nemira

 

Na hiljade Palestinaca je demonstriralo, a jedan je poginuo i brojni su povrijeđeni u sukobima s izraelskim vojnicima u petak na "dan bijesa" protiv priznanja Jerusalema kao izraelske prijestonice od američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Širom arapskog i muslimanskog svijeta još na hiljade demonstranata izašlo je na ulice u petak, sveti muslimanski dan, izražavajući solidarnost s Palestincima i bijes zbog Trumpovog poništenja višedecenijske američke politike.


Izraelski vojnici ubili su Palestinca u blizini granice s Gazom, što predstavlja prvu potvrđenu pogibiju tokom dvodnevnih nemira.


Izraelska vojska saopćila je da je na stotine Palestinaca palilo gume i bacalo kamenice na vojnike s druge strane granice.


- Toklm nemira, vojnici IDF-a selektivno su otvorili vatru na dvojicu glavnih podstrekača nemira i potvrđeno je da su ih pogodili - saopćila je izraelska vojska, koristeći svoj zvanični akronim. 

 


Više od 80 Palestinaca ranjeno je na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze od izraelske bojeve vatre i gumenih metaka, sudeći po ambulantnoj službi palestinskog Crvenog polumjeseca. Još deseci demonstranata patili su od udisanja suzavca. U četvrtak je ranjen 31 demonstrant.


Nakon što je džuma završena u džamiji Al-Aqsa, vjernici su krenuli ka opasanim kapijama Starog grada, uzvikujući "Jerusalem je naš, Jerusalem je naša prijestonica" i "Ne trebaju nam prazne riječi, trebaju nam kamenice i kalašnjikovi". Čarkanja su izbila između demonstranata i policije.


U Hebronu, Bethlehemu i Nablusu, deseci Palestinaca bacali su kamenice na izraelske vojnike koji su uzvratili ispaljivanjem suzavca.


U Gazi, koju kontrolira Hamas, pozivi vjernicima odjekivali su sa zvučnika na džamijama. Hamas je pozvao na novi palestinski ustanak poput "intifada" u periodima 1987-1993. i 2000-2005. godine u kojima je ubijeno na hiljade Palestinaca i više od hiljadu Izraelaca.


- Kogod prebaci svoju ambasadu u okupirani Jerusalem postat će neprijatelj Palestinaca i meta palestinskih grupa. Objavljujemo intifadu do oslobađanja Jerusalema i kompletne Palestine - izjavio je čelnik Hamasa Fathy Hammad, dok su demonstranti u Gazi palili Trumpove slike, prenosi Reuters.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI