Mediji u Srbiji tvrde/ Zbog agresije na Republiku Hrvatsku?!

Hrvatska sprema optužnicu protiv generala Armije BiH: Na spisku optuženih Atif Dudaković, Sefer Halilović, Jovan Divjak i mnogi drugi!

Front 07.12.17, 20:17h

Hrvatska sprema optužnicu protiv generala Armije BiH: Na spisku optuženih Atif Dudaković, Sefer Halilović, Jovan Divjak i mnogi drugi!
Da čelnici hrvatskih političkih stranaka, ne samo iz Zagreba, već i onih iz Mostara, očekuju od DORH da objavi optužnice protiv Bošnjaka odgovornih za zločine nad Hrvatima svjedoči i izjava člana Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Slavena Raguža

 

Hrvatsko tužilaštvo uskoro će objaviti optužnice protiv 17 generala i nekadašnjih visokih oficira Armije BiH, tvrdii EuroBlic.

 

Njihovi izvori tvrde da je hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) poslije nedavne pravosnažne haške presude šestorici ratnih vojnih i političkih lidera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne ponovo aktiviralo predmete protiv brojnih čelnika Armije BiH.

 

Među oficirima koje DORH sumnjiči da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u BiH i Hrvatskoj, između ostalog, nalazi se i ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

 

- Poslije presude hrvatskoj šestorki u Hagu na DORH se vrši ogroman pritisak iz državnog i političkog vrha Hrvatske da u najkraćem roku pripremi i objavi optužnice protiv ratnih komandanata bošnjačke vojske zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, Trusini, Travniku, Grabovici kod Mostara, ali i zbog navodnih zločina koje su pojedini bošnjački oficiri, u vrijeme kada su još nosili uniforme JNA, počinili na teritoriji Hrvatske – otkrivaju izvori EuroBlica.

 

Oni podsećaju da su brojni mediji u Hrvatskoj još početkom ove godine objavili da je DORH, na osnovu prijava udruženja hrvatskih ratnih veterena i žrtava iz proteklog rata, pokrenuo obimnu istragu protiv 30-ak Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

 

- Haška presuda liderima Herceg-Bosne, posebno onaj dio u kome se Hrvatska navodi kao agresor na BiH, a njeno tadašnje vojno i političko rukovodstvo učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, u Zagrebu je raspalila osvetničko raspoloženje prema Sarajevu tako da je sad postalo samo pitanje dana kada će hrvatsko tužilaštvo objaviti optužnice protiv bošnjačkih generala, koje su bile otkucane još u aprilu ove godine – tvrde izvori EuroBlica.

 

Da čelnici hrvatskih političkih stranaka, ne samo iz Zagreba, već i onih iz Mostara, očekuju od DORH da objavi optužnice protiv Bošnjaka odgovornih za zločine nad Hrvatima svjedoči i izjava člana Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Slavena Raguža. On je uoči prekjučerašnje posjete Andreja Plenkovića Mostaru jasno poručio šta hrvatski političari iz BiH očekuju od premijera Hrvatske.

 

- Od Plenkovića i službene hrvatske politike očekujemo podizanje optužnica protiv zapovednika Armije BiH zbog agresije na Republiku Hrvatsku, budući da su bili dijelom jedinica JNA koje su granatirale civilna područja, kao i zbog masovnih zločina nad Hrvatima u BiH – rekao je Raguž.

 

Prema informacijama koje su početkom godine objavili hrvatski mediji, Državno odvjetništvo te zemlje je, osim Atifa Dudakovića, pripremilo optužnice za počinjene ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima i protiv Jovana Divjaka, Sefera Halilovića, Vehbije Karića, Selme Cikotića, Envera Hadžihasanovića, Asima Koričića, Sakiba Mahmuljina, Amira Kubure, Šerifa Patkovića, Đemala Merdana, Ramiza Drekovića, Salka Gusića, Enesa Kovačevića, Bakira Alispahića, Fahrudina Agića i Midhata Cerovca.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI