Ogorčeno pismo BHRT-a

Nakon vrijeđanja naših novinarki Sanele Prašović i Arijane Saračević, sada nas vrijeđa i ambasador Mirza Hajrić!

Mediji 07.12.17, 19:27h

Nakon vrijeđanja naših novinarki Sanele Prašović i Arijane Saračević, sada nas vrijeđa i ambasador Mirza Hajrić!
U sedmici kada civilizirani svijet obilježava Dane aktivizma protiv nasilja nad ženama, Selimbegović i Hajrić demonstriraju verbalno nasilje bez presedana, ističe se u reagiranju BHRT-a

 

 

Programski kolegij i menadžment BHRT-a oštro osuđuju neprimjeren istup i paušalne ocjene ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, iznesene u „Oslobođenju“, nakon što je još jedan državni službenik iz Predsjedništva BiH, Dženan Selimbegović, u objavi na Facebooku na primitivan način izvrijeđao poznate bh. novinarke Sanelu Prašović Gadžo i Arijanu Saračević Helać poslije emisije „Interview 20“ na programu BHT1.


U sedmici kada civilizirani svijet obilježava Dane aktivizma protiv nasilja nad ženama, Selimbegović i Hajrić demonstriraju verbalno nasilje bez presedana.


Stoga, pozivamo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da sankcioniraju ovakvo istupanje svojih uposlenika, bez obzira na pravdanje da se radi o privatnim objavama na FB profilu, ličnom mišljenju i slično. Svi koji se uključe u medijski prostor putem sredstava javne komunikacije moraju biti svjesni težine svake napisane i izgovorene riječi. 


Ovaj put posebnu pažnju skrećemo na istup državnog službenika Hajrića u kojem diplomatski predstavnik BiH u inozemstvu naziva menadžment BHRT-a nesposobnim zbog toga što naš program ne može gledati u Australiji putem satelita i ocjenjuje da urednici i novinari BHRT-a srozavaju ugled profesije, navodeći, bez ikakvih argumenata, kao da je modni guru, a ne ambasador BiH,  da su naši voditelji pogužvani, neuredni, bajatih frizura, da izgledaju prljavo. 


Ovo je sramotan istup i iznošenje stavova čovjeka koji je plaćen da zastupa interese države u inozemstvu, a ne da, neodgovorno i paušalno, na osnovu svog, po nama, vrlo upitnog ličnog i profesionalnog kredibiliteta, pljuje po Javnom servisu BiH. 


Javno pitamo gospodina Hajrića, šta je on uradio u svom dosadašnjem mandatu ambasadora? Koji su to rezultati njegovog rada za državu koju predstavlja kao njen diplomatski predstavnik? 


Ovom prilikom ga podsjećamo da situacija u koju je dospio javni servis BiH, uz sve interne probleme koji su utjecali na sadašnji status BHRT, u osnovi vuče korijene iz vremena kad se Hajrić, kako se sam hvali, bavio Javnim servisom BiH. Ovom prilikom ultimativno zahtijevamo od Ministarstva vanjskih poslova da odmah reagira na istup svog uposlenika, i sankcionira njegovo neprimjereno ponašanje, uz napomenu da od tog zahtjeva nećemo odustati.


O neviđenom i besprimjernom pritisku državnog službenika Hajrića na javni medij obavijestićemo sve domaće i inozemne institucije od kojih ćemo zatražiti hitnu zaštitu od ovakvog neprihvatljivog ponašanjam navodi se u reagiranju koje potpisuje poslovodstvo BHRT-a i urednički kolegij BHT 1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI