POZADINA EKSPLOZIJE U PARKU HASTAHANA

Ko je Mirza Vrabac i zašto je bacio Molotovljev koktel među Sarajlije na 'Holiday Marketu'?

Hronika 07.12.17, 20:22h

Ko je Mirza Vrabac i zašto je bacio Molotovljev koktel među Sarajlije na 'Holiday Marketu'?
Mirza Vrabac je i od ranije dobro poznat sarajevskoj policiji, a njegovo ime se prethodnih godina dovodilo u vezu sa nekoliko pucnjava i incidenata u gradu

 


Pukom srećom, sinoć je u centru Sarajeva izbjegnuta tragedija nakon što je tokom otvaranja "Holiday Coca-Cola Marketa" u parku Hastahana (Park prof. dr. Nijaza Durakovića) odjeknula eksplozija. Kako se nakon policijskog uviđaja potvrdilo, eksplozija nije bila ni malo bezazlena, a među brojne posjetitelje bačen je Molotovljev koktel.


Prema najkraćoj definiciji, riječ je o vrsti ručne zapaljive diverzantske bombe kućne izrade, koja se uglavnom upotrebljava u diverzantskim akcijama! Prema zvaničnim informacijama iz MUP-a KS, nakon što je Molotovljev koktel bačen, u parku Hastahana odjeknula je jača detonacija, a nakon nje požar koji je brzo ugašen.


Povrijeđenih, srećom, nije bilo, a da jeste, ova vijest danas bi odzvanjala u cijeloj BiH i imala bi posve drugačiji tretman.


U međuvremenu je potvrđeno i da je sarajevska policija, zbog sumnje da je na otvaranju Sarajevo Holiday Marketa bacio Molotovljev koktel, tokom noći uhapsila 27-godišnjeg Mirzu Vrabca.


Zlobnici bi dodali, onog istog Mirzu Vrabca kojeg ovdašnja policija svako malo hapsi i još brže pušta iz pritvora. I bili bi u pravu...


Naime, prije manje od sedmicu dana Mirza Vrabac priveden je u prostorije MUP-a KS zbog sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (ugrožavanje sigurnosti), na štetu Stojnić Dade iz Sarajeva. Riječ je o incidentu koji se dogodio u prostorijama Općine Stari Grad kada je u vijećnika Dadu Stojnića uperen pištolj.


No, istog dana Vrabac je i pušten.


Još jedan incident desio se u martu ove godine, na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, kada je Mirza Vrabac također uhapšen - i ovoga puta zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Denisa Stojnića, kojem je prijetio tokom održavanja sjednice. I opet je vrlo brzo pušten.


Vrabac je kasnije za medije pojasnio da "Stojniću nije prijetio, samo mu je neke stvari vulgarnije rekao".    


Međutim, Mirza Vrabac je i od ranije dobro poznat sarajevskoj policiji, a njegovo ime se prethodnih godina dovodilo u vezu sa nekoliko pucnjava i incidenata u gradu, zbog čega je također privođen u policijske prostorije.  


No, zašto je bacio bombu u parku Hastahana u trenutku kada su se tu nalazile stotine njegovih sugrađana? Kako DEPO Portal nezvanično saznaje,riječ je o nemuštom pokušaju da se uruši uspješan gradski projekat koji godinama organizuje ekipa okupljena oko Nedima Lipe i Sarajevo Navigatora.


Prvobitno se ovaj zimski događaj organizovao na Trgu oslobođenja - Alije Izetbegovića (ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu), a nakon što je unutar Holiday Marketa došlo do raskola, prije nekoliko godina događaj je prebačen u Park Hastahana i održava se u partnerstvu sa Gradom Sarajevo, Općinom Centar i Turističkom zajednicom KS.

 

A Mirza Vrabac je, navodno, u sukob sa gradskom upravom došao još prije pola godine, nakon što je "bacio oko" na lokal kod Žute tabije, koji je u vlasništvu Grada Sarajeva, tvrdi izvor DEPO Portala, dobro upućen u čitav slučaj.

 

Možda će, ipak, policijska istraga posljednji događaj rasvijetliti do kraja i javnosti dati odgovor, a do tada sarajevskoj čaršiji ostaje da nagađa šta je istina u cijeloj priči a šta ne, ali i da strahuje koće li se neko ponovo naći na njegovoj meti!  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad) 

BLIN
KOMENTARI