Savez logoraša u Bosni i Hercegovini

Logoraši osudili izjavu Čovića koji ih poziva da tuže BiH: On pokušava negirati odgovornost Hrvatske za zločine

Front 05.12.17, 15:22h

Logoraši osudili izjavu Čovića koji ih poziva da tuže BiH: On pokušava negirati odgovornost Hrvatske za zločine
Predsjednik Logoraša u BiH Jasmin Mešković rekao je da ga je iznenadio poziv Čovića da logoraši tuže BiH, „dok svim silama pokušava negirati odgovornost Hrvatske za zločine u BiH tokom rata“

 

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini osudili su izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je logoraše pozvao da tuže BiH.

 

"Pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira u čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se dešavalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima", izjavio je Čović, komenatrišući najavu da bi bivši logoraši iz Hercegovine mogli pokrenuti tužbe protiv Hrvatske, nakon što je Haški sud bivše rukovodstvo te zemlje osudio za udruženi zločinačkih pothvat tokom rata u BiH.

 

Predsjednik Logoraša u BiH Jasmin Mešković rekao je za agenciju Patria da ga je iznenadio poziv Čovića da logoraši tuže BiH, „dok svim silama pokušava negirati odgovornost Hrvatske za zločine u BiH tokom rata“.

 

„Čović je izbjegao pozvati žrtve da tuže Hrvatsku, a sada poziva da žrtve tuže BiH, što je nelogično, jer bi Čović trebao zastupati interese BiH a ne druge zelje“, kaže Mešković. Smatra da bi politika trebala spustiti tenzije, te raditi na formiranju regionalnog fonda iz kojeg bi se isplaćivala reparacija za sve žrtve iz proteklog rata.

 

Žalbeno vijeće Haškog suda utvrdilo je krajem novembra da je u prvostepenoj presudi tog suda pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba na prostoru BiH tokom 90-ih, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom Bosne i Hercegovine preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

 

Lideri bosanskih Hrvata kao i većina političara iz Hrvatske, računajući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović izjavili su da ne priznaju odluku Haškog suda. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović presudu je nazvao zločinačkom.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI