kao u vlastitim romanima

Najveća tajna kraljice krimića: Misterija iz života Agathe Christie koju niko nije uspio riješiti...

ŽENA iN 04.12.17, 20:05h

Najveća tajna kraljice krimića: Misterija iz života Agathe Christie koju niko nije uspio riješiti...
Već su gotovo svi posumnjali da će je više ikad pronaći živu, kad je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se upisala pod prezimenom Neele, istim onim kakvo je imala žena pred čijom je kućom ostao njen auto

 

 

Prema riječima mnogih - nova nasljednica Dana Browna, spisateljica Kate Mosse (nema veze s manekenkom), odlučila se 'poigrati' s najvećim misterijem iz života Agathe Christie - njenim nestankom u decembru 1926. godine.  


Naime, poznatoj spisateljici te je godine preminula majka, a ona se s boli nosila na jedini način koji je znala - 'utapajući' se u cjelodnevnom pisanju. Zahvaljujući tome je objavila 'Ubistvo Rogera Ackroyda', knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je došlo i do raspada njenog braka.

 

Njen suprug Archie joj je početkom decembra rekao da je napušta, da bi u petak navečer, 3. decembra, Agatha netragom nestala, piše Express.hr.


Nakon nekoliko dana, počelo se sumnjati da je mrtva, a njen automobil je brzo pronađen u blizini kuće Archijeve prijateljice, Nancy Neele. Svakodnevno su novinske stupce punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je vidjeli i koji su bili uključeni u potragu za njom. Na kraju ju je tražilo 1000 policajaca i 15.000 volontera. 


Već su gotovo svi posumnjali da će je više ikad pronaći živu, kad je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se upisala pod prezimenom Neele, istim onim kakvo je imala žena pred čijom je kućom ostao njen auto. Agatha je tvrdila da se ničega ne sjeća i liječnici su brzo zaključili da je riječ o klasičnom slučaju amnezije, iako su neki i danas uvjereni da je namjerno sve inscenirala kako bi privukla pozornost i poboljšala prodaju svojeg nadolazećeg romana. 


Dvije godine poslije, Archie se oženio s Nancy, pa je cijela priča postala još čudnijom kad znate da je Agatha bila pred kućom muževljeve ljubavnice, iako sve skupa zvuči i potpuno razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive stresnog stila života, kad nije nimalo teško shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodovština u jednoj godini jednostavno 'pukla' i malo nestala.    


Cijelu pak tu priču ekskluzivno je, kroz oči izmišljenog zaposlenika hotela u kojem je odsjela Agatha tokom svojeg nestanka, prepričala, tj. napisala Kate Mosse za BBC, tvrdeći da se i tako svi odgovori i uvid u dušu poznate spisateljice mogu naći na stranicama njenih djela, kao i u slučajevima drugih pisaca uostalom. 

 

(Express.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI