to se smjelo samo potajno

Tito je volio da se šali, ali je zbog jednog vica slao ljude na Goli otok

Nedjeljni magazin 03.12.17, 18:23h

Tito je volio da se šali, ali je zbog jednog vica slao ljude na Goli otok
Često su mu gosti bili neke od najpopularnijih javnih ličnosti vremena u kojem je bio predsjednik, i sa njima se šalio i lumpovao do duboko u noć

 

Neprikosnoveni vladar komunističke Jugoslavije Josip Broz Tito važio je za čovjeka koji ima dobar smisao za humor. Tito je volio da šali pa čak i na svoj račun.

 

Često su mu gosti bili neke od najpopularnijih javnih ličnosti vremena u kojem je bio predsjednik, i sa njima se šalio i lumpovao do duboko u noć- piše Avaz.

 

Oni su nakon toga prepričavali anegdote, a česta tema su bili i politički vicevi koje je Tito, navodno, volio da sluša. O ovome je naročito govorio legendarni Velimir Bata Živojnović koji je Brozu bio omiljeni glumac i od koga je, prema pričama, tražio da mu priča viceve i istinu o onome šta narod govori.

 

Ipak, van Titovih rezidencija, vicevi o njemu bili su zabranjeni i kažnjivi. Mnogo je onih koji završili na Golom otoku ili nekom drugom zloglasnom zatvoru samo zato što ih je neko čuo da pričaju ''nepodobne'' šale.

 

Zato su se one pričale u pola glasa, tiho i tajno i, naravno, samo u probranom društvu. Naročito popularan, ali i zloglasan, bio je ovaj vic:

 

– Što bi bilo da ''Galeb'' potone?

– Jugoslavija bi se spasila.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI