FOTO/ 110 GODINA OD ROĐENJA

Sjećanje na velikog bh. slikara, umjetnika i intelektualaca Ismeta Mujezinovića

DEPO Art 03.12.17, 16:41h

Sjećanje na velikog bh. slikara, umjetnika i intelektualaca Ismeta Mujezinovića
U Tuzli se ovih dana obilježava 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara, angažiranog intelektualca evropskoga ranga, istaknutog internacionalnog umjetnika, angažiranog antifašiste i jedno od osnivača Univerziteta u Tuzli. Ismeta Mujezinovića

 

U okviru obilježavanja 110. godišnjice od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara XX stoljeća Ismeta Mujezinovića, u nedjelju, 3. decembra, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli javnosti je predstavljena stalna postavka ličnih predmeta, fotografija, crteža i publikacija o stvaralaštvu ovog velikog umjetnika.


Nekoliko dana ranije, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru izložbe “110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića”, predstavljena su umjetnička djela Ismeta Mujezinovića iz istoimene zbirke, dokumentarno-historijska izložba o Mujezinovićevom umjetničkom stvaralaštvu, kao i bogatom društvenom angažmanu, posebno u drugoj polovini XX stoljeća a premijerno je prikazan i dokumentarno-biografski film pod nazivom „ISMET MUJEZINOVIĆ – ATELJE“, autora Ismara Mujezinovića, njegovog sina i također velikog slikara i umjetnika.
 

- Obilježavamo 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara, angažiranog intelektualca evropskoga ranga, istaknutog internacionalnog umjetnika, angažiranog antifašiste i jedno od osnivača Univerziteta u Tuzli. Ismet Mujezinović je bio predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Univerziteta u Tuzli, prije 40 godina. Važno je da ćemo imati izložbu i spomen sobu, nastojati ćemo, kao što ima u Salzburgu spomen soba Mocarta, a naši su mocarti Ismet Mujezinović i Meša Selimović, da imamo i mi spomen sobu u Ismetovoj kući. Koliko je to bio veliki čovjek i veliki donator, sigurno najveći donator umjetnina u istoriji Tuzle. Sve svoje ogromne vrijednosti, slike, on je poklonio svom rodnom gradu, rekao je tom prilikom gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
 

Za potrebe ove izložbe korišteni su materijali iz fototeke i hemeroteke Međunarodne galerije portreta Tuzla, a publici je prikazano i jedno djelo Ismeta Mujezinovića koje je prvi puta predstavljeno u Tuzli.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: A. Beganović)

BLIN
KOMENTARI