nakon reakcija na čin slobodana praljka u hrvatskoj

Plenković na udaru stranih medija: 'Ovo je prvi put da je čelnik članice EU javno dao potporu osuđenom ratnom zločincu'

Front 03.12.17, 14:21h

Plenković na udaru stranih medija: 'Ovo je prvi put da je čelnik članice EU javno dao potporu osuđenom ratnom zločincu'
Premijer Andrej Plenković tako je u srijedu rekao da "Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici"

 

Prilikom izricanja pravomoćne presude optuženim Hrvatima iz BiH za ratne zločine počinjene tijekom 1993. i 1994. godine na području te države, dogodio se incident koji je trajno obilježio rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu- piše Jutarnji.hr.


Kao što je poznato, general Slobodan Praljak je, čuvši da mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, popio kalijev cijanid uz riječi da on "nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu". Izricanje presude je prekinuto, a Praljak je nekoliko sati kasnije preminuo u bolnici u Haagu.

 

Njegova smrt još jednom je duboko istaknula podjele u BiH, gdje su se Hrvati u Hercegovini okupljali na misama i odali počast čovjeku kojeg smatraju herojem, dok su Bošnjaci isticali težinu ratnih zločina za koje osuđen, a neki od njih su njegov čin proglasili i kukavičkim.

 

Istovremeno, u Hrvatskoj su se i vladajuća stranka i većina oporbe složili da je presuda "šestorki", kojom im je potvrđeno ukupno 111 godina zatvora, duboko nemoralna. Glavni razlog za to je dio presude u kojem se ističe da su oni bili dio zločinačkog pothvata, ne čelu s prvim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, čiji je cilj tijekom dijela 1993 i 1994. godine bio uspostaviti etnički čistu Republiku Herceg-Bosnu pa je eventualno pripojiti Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković tako je u srijedu rekao da "Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici".

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI