Kolinda Grabar Kitarović napala Haški sud

Hrvatska je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH! Praljak je radije dao život, nego živio kao osuđenik...

Front 30.11.17, 11:41h

Hrvatska je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH! Praljak je radije dao život, nego živio kao osuđenik...
Njegov čin duboko je pogodio u srce hrvatski narod, a Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju ostavio uteg vječite dvojbe je li ostvario svoje zadaće, kaže

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas se obratila javnosti u povodu presude hercegovačkoj šestorki. Evo šta je rekla u svom govoru:

 

"Drage Hrvatice i Hrvati,

 

Na samom početku želim izraziti sućut obitelji generala Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije učinio.

 

Njegov čin duboko je pogodio u srce hrvatski narod, a Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju ostavio uteg vječite dvojbe je li ostvario svoje zadaće.

 

Kao predsjednica jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije sudilo Hrvatskoj, Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod se prvi othrvao srpskoj agresiji.

 

Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga.

 

Isto žalbeno vijeće koje je donijelo jučerašnju presudu dokazalo je 2016. godine da tri hrvatska dužnosnika nisu bila optužena, da raspravno vijeće nije donijelo zaključke o njihovom sudjelovanju u udruženom zločinačkom poduhvati i da ih nije proglasilo krivim za bilo kakav zločin.

 

Mi, Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločin za to moraju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini.
 

Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

 

Deset tisuća ranjenika liječeno je u Hrvatskoj. Najveći dio pomoći stiglo je preko Hrvatske. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću.

 

Suočila je Miloševića s porazom i prisilila ga da sjedne za pregovarački stol.

 

Ovakvim završetkom Haškog suda, na svima je nama da radimo na pomirbi svih naroda.

 

Sa zločinima se valja suočiti u ime budućnosti. Hrvatska je to učinila i čini, a to tražim i d drugih.

 

Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo", rekla je u svom govoru Kolinda Grabar Kitarović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI