Oglasio se Hrvatski narodni sabor BiH

'Praljak je inteligentno, strpljivo i uvjerljivo vodio 14 godina dugu pravnu bitku, a na kraju se odlučio na herojski čin...'

Front 30.11.17, 09:45h

'Praljak je inteligentno, strpljivo i uvjerljivo vodio 14 godina dugu pravnu bitku, a na kraju se odlučio na herojski čin...'
HNS smatra kako je teza o udruženom zločinačkom pothvatu ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu



Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ustrajno stoji na neporecivom i široko prihvaćenom standardu slobodnog i nepristranog sudstva po kojem krivnja može biti isključivo individualna te da kolektivna odgovornost ne postoji kao pravna kategorija, saopćeno je iz HNS-a BiH.

 

HNS smatra kako je teza o udruženom zločinačkom pothvatu ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu.

 

"Upotreba teze o udruženom zločinačkom pothvatu, koja implicira kolektivnu krivnju naroda, zasigurno ne doprinosi ni miru ni pomirenju u BiH, a selektivna primjena te teze samo na civilno i vojno rukovodstvo Hrvata u BiH te iz Republike Hrvatske, ne samo da ne doprinosi miru i pomirenju nego na svim razinama produbljuje jaz i nepovjerenje između konstitutivnih naroda u BiH te država u njenom okruženju", poručili su iz HNS-a.

 

Ako je Haški sud već odlučilo koristiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, iz HNS-a tvrde kako su se sva tri navedena vida udruženog zločinačkog pothvata mogla i trebala primijeniti i na civilna i vojna rukovodstva Bošnjaka u BiH te ostalih država koje su na različite načine bile uključene u rat u BiH.

 

U HNS-u smatraju kako je udruženi zločinački pothvat ideološko-politički konstrukt izmišljen jer tužiteljstvo nije raspolagalo konkretnim dokazima i činjenicama na osnovu kojih bi bilo moguće utvrditi pojedinačnu i individualnu krivnju optuženih dužnosnika Herceg-Bosne i zapovjednika HVO-a.

 

Dodaje se kako je u tom kontekstu moguće razumjeti čin koji je general Slobodan Praljak izveo u haškoj sudnici.

 

"Kao nevin, ponosan i visoko moralan čovjek general Praljak je 14 godina svakodnevno bivao suočen s neutemeljenim optužbama i monstruoznim klevetama kojima se blati njegovo ljudsko dostojanstvo i vojnička čast, obezvrjeđuju ideali za koje se borio i optužuje narod kojem je pripadao i za čiju slobodu i opstojnost se borio. Vjerujući da će razum, istina i pravda na kraju ipak odnijeti prevagu nad neutemeljenim pretpostavkama i ideološko-politički konstruiranim optužbama general Praljak je inteligentno, strpljivo i uvjerljivo vodio četrnaest godina dugu pravnu bitku. Kada je nestala i posljednja nada da će njegovi argumenti i dokazi biti uvaženi, odlučio se na herojski ali tragičan čin žrtvovanja vlastitog života i time još jednom posvjedočio da je za ideale istine, pravde i časti spreman položiti i svoj život", saopćeno je iz HNS-a.


Iz HNS-a upozoravaju kako će se teza o udruženom zločinačkom pothvatu koristiti kao argument za "nastavak višegodišnje kontinuirane prakse pravnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH, odnosno, prakse kršenja i oduzimanja ustavnih, institucionalnih i političkih prava Hrvatima u BiH koju provode zastupnici bošnjačko-bosanskih unitarističkih, majorizatorskih, hegemonističkih i šovinističkih politika potpomognuti određenim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH".

 

Hrvati su u BiH konstitutivan narod, ističu iz HNS-a, a ta konstitutivnost zapisana je u Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH te potvrđena višekratnim odlukama Ustavnog suda BiH.

 

"HR HB je kroz Washingtonski i Daytonski sporazum postala dio ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH, a to će ostati i nakon ove presude. HVO je legitimna i ravnopravna komponenta Oružanih snaga BiH i to će biti i ubuduće", poručili su iz HNS-a.

 

Kada je u pitanju uloga Hrvatske u ratu u BiH, HNS ju smatra "iznimno pozitivnom i korisnom", a dovođenje te uloge u negativnu konotaciju HNS smatra "izrazom licemjerne nezahvalnosti i bezobraznog cinizma".

 

"Kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, suosjećamo sa svima koji su na bilo koji način nastradali u proteklom ratu i izražavamo počast svim žrtvama. Ali, isto tako, izražavamo i svoju duboku zahvalnost i poštovanje prema svemu dobrom i korisnom što su naši prijatelji, kolege i suborci Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić napravili u procesu borbe za opstojnost i samobitnost Hrvata u BiH", stoji na kraju saopćenja za javnost Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI