Ratni zločinac o haškim susretima s bivšim zapovjednikom HVO-a

Veselin Šljivančanin: Kad su me osudili na 18 godina, Praljak mi je prišao i rekao...

Hronika 29.11.17, 20:59h

Veselin Šljivančanin: Kad su me osudili na 18 godina, Praljak mi je prišao i rekao...
Šljivančanin se posebno sjeća susreta kada mu je došla porodica nakon što mu je sud izrekao kaznu zatvora od 18 godina. Praljak je tada, kaže, došao da pozdravi njega i njegovu porodicu

 

Haški osuđenik Veselin Šljivančanin šokiran je vijestima iz Tribunala da je hrvatski optuženik Slobodan Praljak popio otrov kad mu je pročitana kazna.

 

"Izjavljujem saučešće njegovoj porodici, jer sam ga upoznao kao čovjeka koji je bio korektan prema meni i mojoj porodici", rekao je Šljivančanin za Sputnjik.

 

Šljivančanin se prisjeća da je Praljka upoznao u zatvoru i da ga je viđao u sportskoj sali i ponekad u sali za posjete.

 

"Nisam sa njim nikada bio zajedno na nekom odjeljenju. Hrvati iz mostarske grupe nisu tako često bili u zatvoru, puštani su na privremenu slobodu do početka suđenja. Jedino gdje sam se s njim susretao bilo je u sportskoj sali i u sobi za posjete, kad dođe meni moja, a njemu njegova", kaže ovaj penzionisani oficir JNA.

 

Šljivančanin se posebno sjeća susreta kada mu je došla porodica nakon što mu je sud izrekao kaznu zatvora od 18 godina. Praljak je tada, kaže, došao da pozdravi njega i njegovu porodicu.

 

"Čak je bio korektan prema mojoj porodici kad su mene osudili na 18 godina zatvora, on je došao u salu za posjete kad su nam bile porodice i rekao je: ’Ja sam vas vidio kako se vi ponašate u zatvoru i svaka vam čast i računajte na svaku moju podršku i pomoć. Ja ne vjerujem da ste vi takav čovjek kakvim su vas oni osudili".

 

Na pitanje kako je moguće da se unese otrov u sudnicu Tribunala, Šljivančanin kaže da bez obzira na to kakvo je obezbjeđenje, „ko je bio hrabar i ko je želio, mogao je da unese bilo šta. Kakvi su stražari bili, mogli ste, ako ste sposobni i hrabri i znate šta hoćete, da pronesete bio šta, iako vrše detaljne pretrese. Kad neko nešto hoće, u mogućnosti je sve da uradi, zavisi samo od čovjeka, ma kakve bile njihove službe“, naveo je Šljivančanin.

 

(Sputnjik, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI