VIDEO/ Nakon što je osuđeni ratni zločinac u sudnici popio otrov

Evo šta Haški tribunal kaže o samoubistvu Slobodana Praljka

Hronika 29.11.17, 17:54h

Evo šta Haški tribunal kaže o samoubistvu Slobodana Praljka
Prema standardnim procedurama, na zahtjev Haškog suda, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu koja je trenutno u toku

 

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je danas u bolnici u Hagu, nakon što je popio tečnost u sudnici, potvrdio je porparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

 

Praljak je u sudnici popio tečnost i ubrzo nakon toga mu je pozlilo, kazao je Golčevski.

 

Medicinsko osoblje haškog suda odmah mu je pružilo pomoć i prevezlo Praljka u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila dalje pomoć i tamo je preminuo.

 

Prema standardnim procedurama, na zahtjev Haškog suda, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu koja je trenutno u toku, rekao je Golčevski, koji nije mogao dati više detalja i koji je u ime Haškog suda izrazio saučešće Praljkovoj porodici.

 

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu Prlić i ostali. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepensku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

 

Predsjedavajući sudija Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sudiji obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

 

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI