Hrvatski premijer Andrej Plenković na vanrednoj pres-konferenciji

'Praljkov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH'

Front 29.11.17, 17:13h

'Praljkov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH'
Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković na vanrednoj je konferenciji za novinare izrazio žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Izrazio je najdublje saučešće porodici Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov. 

 

"Njegov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH", poručio je premijer. Podsjetio je na podršku Hrvatske BiH u vrijeme kad je bila suočena sa srpskom agresijom. "Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je veliki dio BiH čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su na referendumu stvorili temelje za suverenu i samostalnu BiH", rekao je Andrej Plenković.

 

"Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013.", nastavio je premijer. Naglasio je kako je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vodstva zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom podhvatu. "U svjetlu svega navedenoga razmotrit ćemo mogućnosti kako bi osporili navode iz današnje presude", rekao je. 

 

Na pitanje kako komentira izjavu hrvatske zastupnice Vesne Pusić koja je rekla kako je ovo presuda tadašnjem političkom vodstvu Republike Hrvatske, premijer Plenković je istaknuo kako odbacuje i ne prihvaća takve ocjene. "Politka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je uvijek usmjerena na to da se održi njena teritorijalna cjelovitost. Povijesne činjenice pokazat će da je Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je", naglasio je.

 

(HRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI