predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dragan Čović: Praljak pokazao koliku žrtvu je spreman podnijeti da bi rekao da nije ratni zločinac

Hronika 29.11.17, 15:11h

Dragan Čović: Praljak pokazao koliku žrtvu je spreman podnijeti da bi rekao da nije ratni zločinac
On je kazao da će u svaki stav BiH biti ugrađen stav hrvatskog naroda, te da očekuje kvalitetnije odnose sa zapadnim susjedima

 

"Slobodan Praljak je pokazao koliku žrtvu je spreman podnijeti pred cijelim svijetom da bi rekao Slobodan Praljak nije ratni zločinac", izjavio je ovo Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a.

 

"Mi smo očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svjesni smo da ovo nije sud pravde - nego politički. Ono što niste čuli - nijedna od šest osoba nije ništa osobno učinila", naveo je Čović.

 

U Haškom tribunalu izrečena je presuda Jadranku Prliću i ostalima, a potvrđen je i udruženi zločinački poduhvat. Čović je odgovorio na pitanje kakvi će biti odnosi BiH i Hrvatske.

 

"Samo na tragu našeg jačanja saradnje. Hrvatska nam je pomagala da zaživimo kao samostalna država, u samom ratu, pa koliko je izbjeglica primila. Uvjeren sam da je malo ko uhvatio pravne detalje presude. Hrvatska neće imati odgovornost jer to odgovara pravnoj stvarnosti, ali ćemo morati pojačati komunikaciju sa Hrvatskom", izjavio je Čović.

 

On je kazao da će u svaki stav BiH biti ugrađen stav hrvatskog naroda, te da očekuje kvalitetnije odnose sa zapadnim susjedima.

 

O Praljku je kazao:

 

"Razgovarao sam s njim prije četiri mjeseca. Razgovarao sam s njegovom suprugom on je pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti pred cijelim svijetom da bi rekao da Slobodan Praljak nije ratni zločinac", naveo je Čović.

 

O navodnoj - neslužbeno potvrđenoj smrti Slobodana Praljka je kazao: "General je bio u izuzetno teškom stanju kada je bio u kolima. Čeka se potvrda, ali sve upućuje na takvo nešto".

 

O sudijama u Haagu je kazao da su "marionete u rukama onih koji šalju poruke", te je današnju odluku nazvao poniženjem.

 

Nije imao komunikaciju sa bošnjačim političkim predstavnicima, ali to očekuje do kraja dana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI