Bivši hrvatski predsjednik

Ivo Josipović: Herceg-Bosna nije donijela ništa dobro ni Hrvatima

Hronika 28.11.17, 19:49h

Ivo Josipović: Herceg-Bosna nije donijela ništa dobro ni Hrvatima
Da li su konkretni okrivljenici, to ćemo čuti sutra. Ali, mislim da u svakom slučaju moramo voditi računa, ponajprije, o žrtvama i obiteljima žrtvama

 

Kada se u aprilu 2010. tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović poklonio bošnjačkim žrtvama Ahmića, ali i stradalim Hrvatima u Križančevom Selu, bio je to veliki korak i nada u tako željeno i dugotrajno pomirenje na prostorima Bosne i Hercegovine, prenosi bh. informativni servis INS.

 

Josipović je bio prvi predsjednik koji se poklonio žrtvama 116 Bošnjaka ubijenih u napadu jedinica HVO-a u aprilu 1993. godine.

 

Bio je to uistinu veliki korak, a i porodice ubijenih nisu krile da su bile dirnute. Time je sigurno otvorena nova stranica hrvatsko-bošnjačkih odnosa, ali i odnosa dvije države.

 

U izjavi uoči sutrašnje presude u slučaju "Jadranko Prlić i ostali" za udruženi zločinački poduhvat u stvaranju tzv. HR Herceg-Bosne bivši šef hrvatske države naglašava da žrtve moraju biti najvažnije.

 

“Da li su konkretni okrivljenici, to ćemo čuti sutra. Ali, mislim da u svakom slučaju moramo voditi računa, ponajprije, o žrtvama i obiteljima žrtvama. A presude, kakve god da budu, uvijek nas moraju povući da razmislimo o stradanjima i uopće o besmislu rata”, kazao je Josipović za INS.


Slaže se s ocjenama da tzv. Herceg-Bosna nije donijela dobro ni samim Hrvatima.

 

“Dakle, to je bio jedan politički koncept koji nije dao rezultat, koji sigurno izaziva kontroverze. U Bosni i Hercegovini postoji puno nesuglasja među narodima, političkim predstavnicima naroda. Da ima problema, problema ima, ali ja se samo nadam da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno snage za naći kvalitetan konsenzus kako svoju državu unaprijediti, kako je uvesti u Europsku uniju, a i politički i gospodarski unaprijediti”, rekao je Josipović.

 

On smatra da se, nakon svega, Bosna i Hercegovina mora okrenuti budućnosti.

 

“Ja bih rekao da je budućnost prije svega u rukama građana Bosne i Hercegovine, građana i političkih predstavnika. Bosnu i Hercegovinu čekaju ozbiljni napori da dostigne europske standarde. Ja vjerujem da Bosna i Hercegovina to može, ja se nadam da svi to u Bosni i Hercegovini žele, jer ulazak svih zemalja iz regije svima donosi više sigurnosti i bolju gospodarsku perspektivu”, rekao je Josipović.

 

(INS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI