Filmski bijeg iz zatvora

Detalji optužnice: Amelu Sejfoviću pištolj konopcem spušten preko krova zatvora u teretanu

Hronika 28.11.17, 15:07h

Detalji optužnice: Amelu Sejfoviću pištolj konopcem spušten preko krova zatvora u teretanu
Prema navodima iz optužnice, po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega

 

Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo podigao je optužnicu zbog bijega Amela Sejfovića iz KPZ-a Sarajevo.


Osim Sejfovića, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, optužnicom su obuhvaćeni i Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Miloš Igor, Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.


Prema navodima iz optužnice, po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz zatvora, nabavili su automatsku pušku kalašnjikov, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima, piše Oslobođenje.


Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu, koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Sejfoviću kada je on to od njega zatražio.


Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.


Nakon bijega, ispred KPZ-a, Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom.


Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.


A za šta se sve optuženi terete, čitajte u nastavku teksta OVDJE.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI