6. decembra u domu mladih

18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja 'Kao nekad pred Božić 2017.'

Kultura 28.11.17, 13:51h

18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja 'Kao nekad pred Božić 2017.'
Ovaj festival je izuzetno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću

 


18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2017“ održat će se 6. prosinca/decembra 2017. godine u 20.00 sati u „Domu mladih“, Skenderija, Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato Skenderija), a cijena ulaznice je 12 KM.


Ovaj festival je izuzetno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću.  

 

„Vizija i misija Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ podrazumijevaju da se katolička tradicija i hrvatski kulturni identitet u Sarajevu i BiH, u cjelini duhovnog i materijalnog, sačuvaju u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu kao integralni dio bosanskohercegovačkog  identiteta. Ovaj festival, zapravo, harmonizira osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH i osjećaje pripadnosti i privrženosti multinacionalnoj, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj taj narod stoljećima živi zajedno s pripadnicima drugih etnija i konfesija. Ti osjećaji, kao i civilizacijska vrijednost svijesti i odlučnosti da se živi među drugačijima i različitima u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini, na razini iskrene (nepolitizirane) emocije oduvijek su prirođeni prosječnom građaninu hrvatske narodnosti u Bosni i Hercegovini.“, rekao je dr. sc. Marijo Pejić, autor i umjetnički direktor Festivala „Kao nekad pred Božić“. 

 

„Budući ove godine slavimo značajan jubilej, odnosno osamnaesti rođendan festivala 'Kao nekad pred Božić', Organizacijski odbor Festivala smatrao je da trebamo izići iz ustaljenih, uobičajenih produkcijskih okvira, odnosno  pobjeći od organizacijske i produkcijske  rutine. Upravo zato da bi naša publika i struka vidjeli nešto novo, neočekivano i drukčije, napravili smo taj iskorak  i preselili Festival u dvoranu 'Doma mladih', koja je zbog visoke razine produkcijskih standarda i pomno razrađene programske koncepcije ponovo postala sinonim za vrhunski glazbeni proizvod. Mislimo da na taj način donosimo novu emociju i novu perspektivu tradicionalne sarajevske predbožićne priče.“, kazao je Adnan Đindo, redatelj i scenograf Festivala. 

 

Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena glazbene scene: Goran Karan, Zorica Kondža & Joško Banov, Darko Domijan, Minja Subota, Rajko Dujmić („Novi Fosili“), Šima Jovanovac, Matko Jelavić, Željko Krušlin – Kruška (grupa „Latino“), Ivo Amulić („Tutti Frutti Band“), Dražen Žerić – Žera („Crvena jabuka“), grupa „Stijene“, Mladen Jeličić – Troko, Ana Babić, „KRČ“ – Udruga građana Općine Primošten, klapa „Divna“ – Trpanj, VIS „Otkrivenja“ – Mostar, band „ALFA“, PU DV „Sveta obitelj“ – „Mali Caritasovci“, Sretko Vujić & „Pravo lice“, Nikolina Pelaić, Pero Križanović, plesna skupina „Bellarte“, Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Herceg Stjepan“ – Ljubuški, Turistička zajednica Grada Županje...

 

„Program je prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija a manifestacija je prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH. Ovim projektom želimo stvoriti blagdansku atmosferu u glavnom gradu BiH, prenijeti božićne poruke mira, veselja i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj, doprinijeti kulturnom životu Sarajeva, očuvati katoličku tradiciju u Sarajevu, popularizirati i afirmirati ideju multietničnosti, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, te odvratiti pažnju publike od sivila svakodnevnice i dnevnopolitičkih zbivanja. Televizijska snimka Festivala bit će emitirana premijerno u programu TVSA, a potom i u programu FTV. 


Također, u okviru ovog Festivala, organizatori realiziraju i medijsku kampanju „Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu medijsku kampanju želimo, s ekološkog gledišta, sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je: Ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio.“, kazala je Ivana Krstanović, PR i jedna od organizatora ovogodišnjeg Festivala.

 

Realizaciju ovogodišnjeg Festivala pomogli su sljedeći Prijatelji Festivala: Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, Austrijska ambasada Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Ilidža, Općina Centar, BH Telecom, Croatia Airlines, Grafotisak, Sarajevski kiseljak, Lutrija BiH, „Dukat“, hoteli „Delminium“, „Saraj“ i „Astra Garni“, Hering, Podravka, Violeta, restoran Marijin Dvor, Centar za mlade Papa Ivan Pavao II., Turistička zajednica grada Županje, Centar Skenderija, Zoommarketing, Academie Escolar, Kanzlei Kovač. Medijski prijatelji Festivala su: TV SA, Federalna TV, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Cinema TV, Doznajemo.com, TV Hema, Svjetlo riječi, Katolički tjednik, Nedjelja.ba, Crodnevnik.de, CroExpress.eu i Moja Domovina. 

 

Željko Gudelj, izvršni direktor Festivala, zahvalio je svim prijateljima Festivala te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na Festival i osjete blagdansku atmosferu u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI