Izabran u drugom krugu

Muhamed Dželilović novi dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Hronika 27.11.17, 14:26h

Muhamed Dželilović novi dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu
Profesor Dželilović, zahvalivši se i izrazivši zadovoljstvo kazao je kako predstoji ozbiljan rad, naglasivši da rad dekana zahtjeva i mnogo sinergije

 

S više od 70 glasova članica i članova Naučno-nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamed Dželilović izabran je u drugome krugu za novog dekana Filozofskog fakulteta.

 

Prethodno su na sjednici Naučno-nastavnog vijeća sve kandidatkinje i kandidati iznijeli ukratko ranije dostavljene programe rada za mandatno razdoblje od 2018. do 2022. godine. U drugom krugu, osim profesora Muhameda Dželilovića sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, našao se i vanredni profesor sa Odsjeka za germanistiku – Vedad Smailagić.

 

Profesor Dželilović, zahvalivši se i izrazivši zadovoljstvo kazao je kako predstoji ozbiljan rad, naglasivši da rad dekana zahtjeva i mnogo sinergije.

 

Novoizabrani dekan Filozofskog fakulteta UNSA Muhamed Dželilović, prema dostupnim biografskim podacima na internetu, navodi se da je završio Filozofski fakultet, Odsjek za opštu književnost i teatrologiju u Sarajevu. Magistrirao je 1985.godine na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom «Ideja recepcije u nauci o književnosti», a doktorsku disertaciju pod naslovom «Dante u slavenskoj književnoj kritici XX vijeka» odbranio u Sarajevu 1989. godine ( u prerađenom obliku, l99l.godine, objavljena kao monografija pod naslovom «Slaveni o Danteu»). Bio je jedan od urednika književnog časopisa «Život» u periodu 1988-1992.g. Od 198l. godine radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kao asistent, docent i vanredni profesor, te na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Tuzli. U periodu 1999/2001 radio najprije kao dramaturg, a kasnije i kao direktor drame u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Do sada je objavljivao radove o domaćoj i svjetskoj književnosti, kao i teatrologije u brojnim domaćim i inozemnim časopisima i zbornicima.

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI