FARMA U GLAVICAMA SA 700 KOKA NOSILJA

Odlučni Bugojanac Nahid Duraković: Kako sam razvio posao od kojeg mogu dobro da živim i hranim porodicu

Biznis Klub 26.11.17, 13:50h

Odlučni Bugojanac Nahid Duraković: Kako sam razvio posao od kojeg mogu dobro da živim i hranim porodicu
- Onda sam u Orašju nabavio 760 koka nosilja ne znajući, zapravo, u šta se tačno upuštam. Danas one nose kvalitetna domaća jaja, koja svakodnevno raznosim po prodavnicama - kaže ovaj Bugojanac

 

 

Posao na farmama ne prestaje s pojavom prvih minusa i snijega, a tako je i na farmi čiji je vlasnik Nahid Duraković iz Bugojna, koji u blizini porodične kuće u Glavicama drži više od 700 koka nosilja.


- Nekad sam radio u Tvornici biro mašina i jednoj visočkoj firmi. Otkupljivao sam sirovu kožu, radio u radionici i snalazio se na razne načine da osiguram porodici sve što je potrebno - naglasio je.


Dugo je, kaže, razmišljao čime bi se mogao baviti i od čega bi mogao pristojno živjeti i školovati djecu, prije nego je došao na ideju da otvori farmu koka nosilja.


- Onda sam u Orašju nabavio 760 koka nosilja ne znajući, zapravo, u šta se tačno upuštam. Danas one nose kvalitetna domaća jaja, koja svakodnevno raznosim po prodavnicama - kaže ovaj Bugojanac.


Ističe da je zadovoljan rezultatima koje je postigao za kratko vrijeme, a posebno činjenicom da su u završnoj fazi poslovi u drugom dijelu objekta čije uređenje, također, sam finansira.


-Naravno, prvo sam kupio  kaveze, izolirao područje, osigurao struju, vodu… U drugom dijelu objekta nalazit će se moderna sortirnica jaja i mjesto za pakiranje - naglasio je.


Duraković priznaje da je na farmi puno posla i da ne bi mogao bez podrške supruge i kćerki, od kojih su se dvije udale nakon što su završile fakultete, dok treća još uvijek studira.


Poručuje da svako ko to hoće, može naći posao od kojeg će živjeti i da se trud uvijek isplati, bez obzira na značajna sredstva koja je potrebno uložiti na samom startu. 


-Tu mislim na ulaganja u objekte i infrastrukturu, a puno novca ode i za ishranu koka nosilja, koje mjesečno pojedu 2-3 tone hrane - zaključio je.


Ističe da velike nade ulaže u posao koji je započeo i da će, u slučaju da njegov projekt ubuduće budu pratili poticaji s viših nivoa, proširiti sadašnje kapacitete na farmi. 


-Bez obzira na to što bh. farmeri nemaju podršku države kakvu bi željeli, mislim da je najgore ne raditi ništa. I prije otvaranja farme, mi smo imali kravu i držali dvadesetak kokoški - kazao je Nahid Duraković.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI