predsjedavajući predsjedništva bih se nije oglasio

Zašto je, u moru pristiglih komentara, izostala Čovićeva reakcija na presudu Mladiću?

Hronika 23.11.17, 08:20h

Zašto je, u moru pristiglih komentara, izostala Čovićeva reakcija na presudu Mladiću?
Izostala je očekivana reakcija na presudu Mladiću

 

U moru reakcija na doživotnu kaznu zločincu Ratku Mladiću jučer se ipak izdvojilo nereagiranje predsjedavajućeg Predsjedništva države na čijem je tlu ovaj zločinac počinio, kako je to sudsko Vijeće navelo, zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".


Dragan Čović jučer je prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram u Afganistanu. Služba za odnose s javnošću medije je doslovno zatrpala saopštenjima, fotografijama i video materijalom Čovićevog posjeta. No, izostala je očekivana reakcija na presudu Mladiću.

 

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rezultat presude nije iznenadio.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena. Presudu Mladiću komentirali su i pozicija i opozicija u Saboru RH. Nadaju se da će biti potvrđena i u drugostepenom postupku.

 

Reagirala je čak i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kaže da je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti.

 

Je li Ratko Mladić i za Dragana Čovića simbol brutalnosti i genocidnosti ili možda heroj, kako ga je nazvao Milorad Dodik, jučer javnost nije mogla doznati.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI