BIVŠI NAČELNIK SREBRENICE

Ćamil Duraković: Doživotna kazna samo je djelimična satisfakcija za žrtve! Žao mi je što Ratko Mladić nije...

Front 22.11.17, 14:23h

Ćamil Duraković: Doživotna kazna samo je djelimična satisfakcija za žrtve! Žao mi je što Ratko Mladić nije...
Doživotnom kaznom najodgovornijoj osobi za komandovanje vojskom koja je počinila sve te zločine, a politika im naredila, mislim da možemo biti djelimično zadovoljni, ali da nije utvrđen genocid na drugim mjestima nismo zadovoljni - izjavio je Duraković

  

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković u izjavi za Fenu je rekao da žali što Ratko Mladić nije osuđen za genocid i u drugim općinama u BiH.


- Simbolika doživotne kazne za razliku od Karadžića također je djelimična satisfakcija za sve žrtve. Doživotnom kaznom najodgovornijoj osobi za komandovanje vojskom koja je počinila sve te zločine, a politika im naredila, mislim da možemo biti djelimično zadovoljni, ali da nije utvrđen genocid na drugim mjestima nismo zadovoljni - izjavio je Duraković.


Sada imamo, kako ističe, historijsku činjenicu, odnosno prvostepenu presudu koja je historijski važna za sve nas.


Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković kazao je da su preživjele žrtve očekivale ovakvu presudu.


- Međunarodni sud u Hagu je presudio doživotnu kaznu za zločin genocida u Srebrenici i sve ostale zločine iz nekoliko tačaka optužnice. Mogu reći da je na neki način satisfakcija za sve žrtve, a prije svega za žrtve genocida u Srebrenici i širom BiH, imajući u vidu da pored genocida u Srebrenici optužen je i za udruženi zločinački poduhvat - naglasio je Alivuković.


Ipak, kaže da ne očekuje neke promjene u samom životu građana Srebrenice nakon ove presude. 


Mišljenja je također da je nephodno donošenje zakona na nivou BiH o zabrani negiranja genocida te da se jedino na taj način može krenuti u bolju budućnost.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI