Visoki predstavnik u BiH

Valentin Inzko: Osjećaj da je pravda zadovoljena prvi su koraci u pravcu pomirenja

Hronika 22.11.17, 14:07h

Valentin Inzko: Osjećaj da je pravda zadovoljena prvi su koraci u pravcu pomirenja
Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH i građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko opisao je današnju presudu generalu Ratku Mladiću kao izuzetno važan korak u pravcu privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za najužasnije zločine u Bosni i Hercegovini.

 

On je naglasio da su zločini koji su počinjeni pod komandom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli ogromnu bol i patnju svima u BiH, čije posljedice će se odraziti na mnoge generacije.

 

- Direktne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja Međunarodnog krivičnog tribunala, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od suštinskog značaja za proces iscjeljenja cjelokupnog društva. Razumijem da je za žrtve i preživjele čekanje na pravdu bilo predugo, ali se nadam da će im ova presuda dati neki osjećaj završetka i osjećaj pravde, jer potreba za pravdom i njenim zadovoljenjem je bezvremenska i univerzalna - ocijenio je Inzko.

 

Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH i građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja.

 

- Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz jula 1995. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti - zaključio je visoki predstavnik.

 

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu protiv načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, kojom je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine, te je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, saopćeno je iz OHR-a.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI