PLJUŠTE REAKCIJE NAKON PRESUDE RATKU MLADIĆU

OGORČENJE: Opet se mjera zločina utvrđivala čudnim aršinima! Zar je samo u Srebrenici počinjen genocid?!

Hronika 22.11.17, 14:00h

OGORČENJE: Opet se mjera zločina utvrđivala čudnim aršinima! Zar je samo u Srebrenici počinjen genocid?!
Ako je preko 5000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru „beznačajni dio“ tzv.zaštićene grupe, onda je apsurdno govoriti i o pravdi i o pravednosti, poručuju iz DF-a

 

 

SDP: Presuda Ratku Mladiću je historijski događaj

 

Presuda, kojom je Ratko Mladić od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez sumnje je istorijski događaj, prije svega za žrtve zločina, a onda i za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

 

Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da počinitelji najvećih i najbrutalnijih zločina koji su ikada viđeni, uključujući i zločin genocida u Srebrenici,  ipak bivaju osuđeni, u poštenom i fer sudskom procesu. 

 

Presuda jednom od ključnih egzekutora zločina protiv svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, koji su branili njen suverenitet i ideju zajedničkog života svih njenih građana i naroda, stoga predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Jednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom.
 

SDP BiH smatra da je ovo trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti svih žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.  

 

U pomen naših najbližih, naših članova porodica, sugrađana i sunarodnjaka, koji su kao žrtve zločina izgubili svoje živote, ovo društvo mora konačno povesti brigu o njihovim porodicama, ali i svim drugim žrtvama koje su zločine preživjele. 

 

Iako pojedinačni slučajevi zadovoljenja pravde, poput presude Ratku Mladiću, predstavljaju ohrabrenje i jačaju vjeru u pravičnost, u ovom trenutku potrebno je istaknuti istinu da je Bosna i Hercegovina daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica počinjenih zločina. Mada brojni pojedinačni ratni zločinci osuđeni za zlodjela, ratne ideologije, nažalost, i dalje žive, pa i dominiraju javnim i političkim životom BiH.
 

Žrtve zločina, izbjeglice i povratnici, i danas su izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama. O tome svjedoče presude domaćih i međunarodnih sudova kojim se potvrđuje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u Bosni i Hercegovini. 

 

SDP BiH se stoga nada da će današnja presuda poslužiti barem kao opomena, nadati se i kao prekretnica, koje će doprinijeti da retrogradne ratne politike konačno budu odbačene, kako na domaćoj političkoj sceni, tako i u susjedstvu. Ovo je prilika da se, prije svega, promijeni odnos društva prema žrtvama, njihovim pravima i njihovom dostojanstvu unutar naše države. 

 

Također, ovo je prilika da naši najbliži susjedi preispitaju ulogu i svoj odnos prema prihvatanju Bosne i Hercegovine kao nesporne, trajne kategorije sa međunarodnim pravnim subjektivitetom. Konačno, smatramo da bh. društvo ima snage poraziti ratnu ideologiju mržnje i podjele Bosne i Hercegovine samo obnovom principa solidarnosti i zajedništva. 

 

Takvo društvo je društvo u kojem svi zločinci, umjesto žrtava, bivaju obilježeni kao njegova najsramotnija pojava vrijedna najstrožije osude, izolacije i sankcije. Takvo društvo je društvo u kojem, umjesto zločincima, svim žrtvama pripada poštovanje, štiti njihovo dostojanstvo i dodjeljuje časna i istaknuta pozicija.

 

Za takvo društvo i takvu BiH se vrijedi boriti. To smo dužni, prije svega, žrtvama, a onda prema našoj djeci, kojoj moramo osigurati normalnu budućnost i siguran život.

 

DEMOKRATSKA FRONTA: Nema presude koja može nadoknaditi hiljade izgubljenih života

 
Imajući u vidu dosadašnje parametre koje je u svojim presudama imao Haški tribunal, doživotna robija za ratnog zločinca Ratka Mladića u potpunosti nastavlja „haški kontinuitet“ i bila je očekivana.


Međutim, ako hoćemo da odvajamo pravdu od pravednosti onda je nepravedno, posebno prema žrtvama, da se mjera genocida utvrđivala čudnim aršinima. Obrazloženje po kojem genocid nije počinjen nigdje osim u Srebrenici – najblaže rečeno - uvredljiv je, prije svega za pogubljene, istrebljene, raseljene stanovnike Prijedora, Ključa, Kotor Varoša, Sanskog  Mosta, Vlasenice  i Foče.


Kako drugačije tumačiti slijedeći stav Sudskog Vijeća: “Vijeće je razmotrilo da li je ciljani dio činio značajni dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene grupe i da nisu, ni na koji način, predstavljali njen značajni dio“.

 

Ako je preko 5000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru „beznačajni dio“ tzv.zaštićene grupe, onda je apsurdno govoriti i o pravdi i o  pravednosti.

 

Ovim putem još jednom izražavamo sućut i poštovanje svim žrtvama agresije na  Bosnu i Hercegovinu, njihovim porodicama, svim preživjelim i hrabrimo ih da se  i u ovom teškom trenutku uzdignu iznad bilo kakvog politikanstva i najezde političkih lešinara koji su i do sada na tuđim mukama i tuđim žrtvama gradili svoj politički imidž kod „druge strane“ a posebno da prestanu vjerovati „čuvenim“ zaštitnicima svoga naroda.

 

Takođe apelujemo da se ne dozvoli dizanje tenzija koje vode daljem širenju međunacinalne mržnje, jer je i to argument onih koji definitivno hoće da podijele ovu zemlju. Običan čovjek, žrtva ili živući paćenik, njima ne predstavlja ništa osim sredstva za ostvarenje svog opstanka na vlasti, navodi se u saopštenju Demokratske fronte povodom današnje presude Ratku Mladiću.

 

RADONČIĆ: Žao mi je što u Tribunalu nema smrtne kazne

 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić smatra da je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću historijska presuda.


- Potvrđeni su svi monstruozni zločini, genocid u Srebrenici, kao što je četverogodišnja opsada Sarajeva i drugi zvjerski ataci na Bošnjake.


Ali mislim da je, historijska šteta što Mladić nije osuđen i za genocid u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča.


Ljudski gledajući žrtve i porodice koje su izgubile i po 30 svojih članova, prisjećajući se svojih poginulih članova porodice i toga da sam preživio svaki dan rata u opkoljenom Sarajevu, iskreno žalim što u Tribunalu ne postoji smrtna kazna - kazao je predsjednik SBB-a, saopćeno je iz Press Centra SBB-a.  

 

REIS KAVAZOVIĆ: Presuda Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović smatra da je presuda doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću.


- Ovo je prilika da se svi, a posebno srbijansko društvo i zvaničnici među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću. Jedino istina o onome što se ovdje dešavalo može biti osnova za povratak pomirenja – kazao je Kavazović u izjavi za Fenu.


Ova presuda, dodao je on, dobit će dodatno na važnosti ako doprinese procesu pomirenja, a taj proces će biti moguć ako se nastavi s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinom.


- Žao nam je što Sud nije prihvatio dokaze da je i u drugim općinama pored Srebrenice počinjen genocid. Mi i ljudi koji su to preživjeli, znaju razmjere zločina. Sada je najbitnije da se okrenemo budućnosti i da se svi distanciramo od onih za koje je pred najvišim sudskim instancama dokazano da su učestvovali u organiziranim zločinačkim poduhvatima i da učimo svoju djecu. Da ne ponavljamo greške iz prošlosti i da stanemo na stranu žrtava – kazao je u svom komentaru na presudu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.


Haški tribunal je u prvostupanjskoj presudi osudio ratnog komandanta Vojske Republike Sropske generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Proglašen je krivim za deset od od jedanaest tačaka optužnice, a Sudsko vijeće je odlučilo da Mladić nije kriv po jednoj tački, odnosno za genocid u šest bh. općina (Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru).

 

ZVIZDIĆ: Ovo je presuda pojedincu, a ne presuda narodu

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji danas u Sarajevu, upitan da prokomentira presudu Ratku Mladiću, kazao da je Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti i običaja ratovanja - od teroriziranja civila u Sarajevu do zločina od Sanskog Mosta, preko Prijedora, Sarajeva i Foče, pa do samog genocida u Srebrenici.

 

- Zločini koje je Ratko Mladić planirao, počinio, naredbodavno izvršio, spadaju u najteže zločine poznate čovječanstvu. Čini mi se da ova presuda treba da bude i poruka i pouka da se zločin ne isplati, da više nikada nikome na padne na pamet da na bilo koji način organizira i provodi hegemonističke planove koji redovno na prostorima Balkana, kao i svugdje drugo, završe uglavnom u velikim zločinima, genocidu, nasilnom pomjeranju, istrebljenju stanovništva  - kazao je Zvizdić.

 

Dodao je da, ono što je po njemu važno, jeste da jedino istina, a ne nikako revizija prošlosti, može biti baza za suočavanje sa prošlošću i za kreiranje ambijenta saradnje, pomirenja i novih iskoraka u budućnost, a „ne nikako veličanje presuđenih ratnih zločinaca ili veličanje njihovih dijela koja su obilježena najvećim masakrima i zločinima poznatim na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata do danas“.

 

- Mislim da ova presuda, na neki način, treba da bude i sjećanje da žrtve, na njihov bol, bol njihovih  porodica, na predugo čekanje pravde. Ali, prije svega, treba da bude opomena, ali i novi zalog i prekretnica da se okrenemo budućnosti. Posebno oni koji bi htjeli novo prekrajanje granica ovu presudu treba da pažljivo iščitaju i da iz nje izvuku prave pouke - smatra Zvizdić.

 

Po njegovim riječima, umjesto takvih „nedosanjanih snova koji se nikada neće ostvariti“, treba da se okrenemo evropskoj budućnosti i prosperitetu BiH.

 

- Ono što je po meni najvažnije, ovo je presuda pojedincu, a ne presuda narodu. To treba shvatiti na takav način. Ta presuda pojedincu treba da bude uistinu poruka i pouka za sve buduće generacije da se okrenemo miru, saradnji u regionu, zajedničkoj evropskoj budućnosti i zajedničkom ekonomskom prosperitetu - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.   

 

KONAKOVIĆ: Imam određenu satisfakciju zbog izricanja doživotne robije Mladiću

 

Ratni zločinac Ratko Mladić dobio je adekvatnu kaznu i doživotna robija oslikava stepen zločina u kojima je učestovao i koje je predvodio. Ako govorimo o pravu i pravdi možemo reći da je danas djelić pravde zadovoljen - kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, komentirajući izricanje kazne doživotne robije u prvostepenoj presudi bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

 

Konaković je naglasio, kako, nažalost, iz ovakih dešavanja, nisu izvučene adekvatne pouke.

 

- Nikada glasniji nisu bili oni koji u Republici Srpskoj brane i veličaju lik i djelo ovog ratnog zločinca, koji je uzgred pokazao o kakvom čovjeku se radi. Riječ je o velikoj kukavici. Čini mi se nismo izvukli pouke, pogotovo oni koji bi trebali istini pogledati u oči i suočiti se s činjenicama da je među predstavnicima srpskog naroda bilo ljudi poput Ratka Mladića i da tome zaista pogledaju u oči i da takvu stvar priznaju kao preduvjet za pomirenje na ovim prostorima - kazao je Konaković.

 

Dodao je da je paradoks to što danas Mladića veličaju lideri u RS-u, govore o apelacijama, o podršci njemu i njegovim saradnicima.

 

Konaković je naglasio kako "ni probosanske snage nisu na stradanjima naših ljudi izvukli pouku".

 

- Ne ponašamo se danas svi zajedno na političkoj sceni. Možda je najbolji odraz našeg stanja činjenica da dok se izriče presuda za zločine i genocid nad našim narodom probosanske snage se svađaju najvećim intenzitetom u skoro svim parlamentima u državi BiH i time pokazuju svaku vrstu nezrelosti i poručuju da nisu na stradanju našeg naroda izvukli adekvatne pouke - mišljenja je Konaković.

 

Kazao je da kao građanin Kantona Sarajevo, koji je bio učesnik oslodobilačkog rata, ima određenu satisfakciju zbog izricanja kazne doživotne robije Mladiću.

 

- Zbog doživotne robije koju su dobili Ratko Mladić i njegovi saradnici koji su prije osuđeni za zločine u Sarajevu, za držanje pod opasom, ubistvo 1.600 djece, za 11.5000 stradalih naših sugrađana možemo reći da je time djelić pravde zadovoljen i danas ljudi više vjerovatno vjeruju u postojanje nekog sistema - kazao je Konaković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI