VIDEO/ Završeno izricanje prvostepene presude u Haškom tribunalu

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora: 'Kraća kazna bila bi uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu'

Hronika 22.11.17, 11:39h

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora: 'Kraća kazna bila bi uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu'
Mladić je optužen za genocid u šest bh. općina 1992. godine, genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce

 

Izričući kaznu doživotne robije u prvostepenoj presudi bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, predsjedavajući Sudskog vijeća Haškog tribunala, sudija Alphonso Orie, konastatirao je da su zločini zbog kojih je Mladić osuđen među najtežim zločinima poznatim čovječanstvu.

 

Od 11 tačaka optužnice, Vijeće je presudilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u vezi s prvom tačkom koja se odnosi na šest općina u BiH, ali jeste za genocid u Srebrenici (druga tačka optužnice).

 

Proglašen je krivim i osuđen po pet tačaka optužnice i za zločine protiv čovječnosti, što se odnosi na: progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, nehumana djela prislnog premještanja stanovništva.

 

Mladić je također proglašen krivim po još četiri tačke optužnice - za kršenje zakona i običaja ratovanja, a u okviru toga za terorisanje, ubistva, protivpravne napade na civile i za uzimanje talaca.

 

Prilikom odmjeravaja kazne, Sudsko vijeće je uzelo u obzir težinu počinjenih zločina.

 

- Zločini koji su počinjeni spadaju među najstrašnije zločine poznate čovječanstvo uključuju genocid i istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti - kazao je sudija Orie neposredno nakon što je izrekao presudu.

 

Sudsko vijeće nije uvažilo zahtjev odbrane da se Mladiću, prilikom odmjeravanja kazne, uzme u obzir većina predlaganih olakšavajućih okolnosti.

 

- Vijeće smatra da većina faktora koje odbrana navodi kao olakšavajuće okolnosti imaju malu ili nikakvu težinu - riječi su sudije Oriea.

 

Presuda Ratku Mladiću izrečena je danas u Haškom tribunalu nakon šest i po godina od hapšenja.

 

Izricanje presude on je pratio u sudnici, ali je u jednom trenutku udaljen zbog incidenta u kojem je vrijeđao Sudsko vijeće, govoreći da je laž sve što je do tada u sažetku obrazloženja pročitao sudija Orie. 

 

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Srbiji, a u Haški tribunal prebačen 31. maja.

 

Suđenje u ovom predmetu počelo je 16. maja 2012. godine, a Pretresno vijeće Haškog tribunala saslušalo je 377 svjedoka, od kojih 169 svjedoka Tužilaštva i 208 odbrane.

 

Završne riječe izrečene su od 5. do 15. decembra 2016. godine i tada je Tužilaštvo zatražilo izricanje doživotne zatvorske kazne, a odbrana oslobađajuću presudu.

 

Presuda koja je izrečena danas u postupku protiv Ratka Mladića posljednja je prvostepena presuda koju je izrekao Haški tribunal prije zatvaranja ove institucije, predviđenog krajem ove godine.

 

U 11 tačaka optužnice protiv Mladića navedeno je između ostalog da je, počevši od dana koji su neposredno prethodili 11. julu 1995., pa sve do 1. novembra 1995. godine, on učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu eliminiranja Bošnjaka u Srebrenici, i to ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz tog područja.

 

Navedeno je i da je tokom maja i juna 1995. godine Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu uzimanja pripadnika Ujedinjenih nacija kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

 

Mladića je također optužnica teretila za krivičnu odgovornosti nadređenog u skladu s članom 7(3) Statuta za zločine navedene u optužnici, između ostalog, da je znao ili imao razloga da zna da se snage pod njegovom efektivnom kontrolom spremaju da počine zločine ili da su ih već počinili, a nije preduzeo mjere da spriječi činjenje zločina ili da kazni počinioce tih zločina.

 

Zločini koji se navode u optužnici uključuju između ostalog: ubijanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; na primjer ubistvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubistvo više od 200 zatočenika u Kazneno-popravnom domu Foča, ubistvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm pored Prijedora i ubistvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

 

Zatočenje hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u uslovima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja, također su mu stavljeni na teret u optužnici. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković pored Bijeljine.

 

Ubijanje više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka iz Srebrenice putem organiziranih pogubljenja, uključujući ubistvo više od 1.000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1.000 muškaraca pored škole u Orahovcu.Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom BiH, također je  navedeno u optužnici.

 

Tu su  ubistva koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje pijace “Markale” 5. februara 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 osoba.

 

- Pretresno vijeće je 15. aprila 2014. donijelo usmenu odluku u skladu s pravilom odbacivši Mladićev zahtjev za oslobađanje od optužbi. Žalbeno vijeće je 24. jula 2014.,  odbacilo žalbu Mladićeve odbrane (podnesena povjerljivo u odnosu na tačke optužnice 1 i 2 - genocid) i potvrdilo odluku prema pravilu. Izvođenje dokaza odbrane počelo je 19. maja 2014. Posljednji svjedok odbrane završio je svoje svjedočenje 16. augusta 2016.  – podsjetili su u međuvremenu iz  Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.


 

 
 

Skočio mu pritisak, udaljen iz sudnice zbog ometanja

Sudsko vijeće je nešto prije 11 sati napravilo pauzu koju je tražio optuženi Ratko Mladić.
Iako je tražio pauzu od pet minuta, ona je trajala duže od 30 minuta, a navodno Mladić ima zdravstvenih problema. 
Kako je objašnjeno u nastavku suđenja, Mladiću je skočio pritisak, te mu je u toku pauze izmjeren tri puta. Prvi put je bio 175/96, drugi put 180/80 i treći opet 180/80.
Odbrana je tražila da se ili odgodi izricanje prvostepene presude ili da se odmah pređe na izricanje presude.
Nakon što je Mladić počeo da glasno negoduje u sudnici, govoreći 'ovo je laž', Orie je odlučio da ga udalji iz sudnice zbog ometanja. On sada nastavak izricanja presude prati iz druge prostorije preko televizora.
Nakon toga nastavljeno je čitanje sažetka presude.

 

 
ratko-mladic-protest-presuda

Genocid nije počinjen u šest općina, jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka


Na današnjem izricanju presude Ratku Mladiću, sudsko vijeće Haškog suda donijelo je presudu da genocid nije počinjen u šest bh. općina, jer je ubijena, kako su ustvrdili, relativno mala grupa Bošnjaka, piše Avaz. 
Iz Tačke 1 optužnice protiv Ratka Mladića, a koja se odnosi se na genocid u šest bh. općina, vijeće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatiralo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.
Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Alphonsa Orieja, konstatirala je da su fizički izvršioci u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor-Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe.
Vijeće je konstatiralo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci imali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana.
 


 

ratko-mladic-presuda

Vijeće utvrdilo da je počinjen genocid u Srebrenici

Ori je prešao na zaključke u vezi s tačkom optužnice za Srebrenicu počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave "uslovi i besperspektivnosti za dalji opstanak civila". Prema riječima Orija, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.
Ori opisuje kako su muškarci i dječaci odvajani iz grupa izbjeglih muslimana iz Srebrenice, među njima i dječaci od 12 godina i stariji muškarci, koje je VRS držalo "vojno sposobnima". Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. septembra 1995. godine.
Analizirajući postupke i namjeru počinitelja Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin genocida, ubistva, progona i istrebljenja muslimana u Srebrenici.
Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin otmice, tako da su zatočili više stotina pripadnika UN-a.


 

ratko-mladic-presuda

Mladić optužbe slušao uz osmijeh


Mladić je uz osmijeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Vijeće tvrdilo da su on i Karadžić imali namjeru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.
Inače, Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu, a prilikom ulaska u sudnicu on se prekrstio.

 

 

 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI