VIDEO/ Ranjen pet puta

Objavljen snimak bijega vojnika iz Sjeverne Koreje

Hronika 22.11.17, 08:34h

Objavljen snimak bijega vojnika iz Sjeverne Koreje
Poseban istražni tim UN-a pregledao je snimku i zaključio da je Sjeverna Koreja dva puta prekršila mirovni dogovor, pucanjem u demilitariziranoj zoni

 

Objavljena je dramatična snimka ranjavanja i bijega sjevernokorejskog vojnika u Južnu Koreju, pišu svjetski mediji.

 

"Sjeverna Koreja narušila je mirovni dogovor iz 1953. kojim je završio Korejski rat kada je jedan od vojnika na granici počeo pucati, a drugi potrčao za vojnikom u bijegu prošle sedmice", izjavio je zapovjednik američkih snaga u Koreji.

 

U srijedu je objavljena snimka bijega vojnika, uključujući njegovo ranjavanje i spašavanje na južnokorejskoj strani. Muškarac za kojeg se vjeruje da je u dvadesetim godinama, pobjegao je kroz demilitariziranu zonu prošle sedmice i tokom incidenta upucan je najmanje pet puta. U stabilnom je stanju i došao je svijesti, izjavio je njegov doktor.

 

Poseban istražni tim UN-a pregledao je snimku i zaključio da je Sjeverna Koreja dva puta prekršila mirovni dogovor, pucanjem u demilitariziranoj zoni te prelazom linije razgraničenja jednog sjevernokorejskog vojnika. Oružane snage UN-a obavijestile su sjevernokorejsku vojsku o prekršajima i zatražile sastanak.

 

Prebjegli vojnik je na liječenju u Seulu. Zadobio je ozbiljne prostrjelne rane, a u njegovoj utrobi pronađen je velik broj parazita. Dobio je i hepatitis B te trovanje krvi. Njegov doktor je izjavio da će se oporaviti, ali pokazuje znakove depresije i PTSP-a te nije spreman za razgovore s istražiteljima.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI