Kakvo nas vrijeme očekuje

Mediteranski klimatski forum okupio meteorologe: Ova zima će biti...

Hronika 22.11.17, 08:08h

Mediteranski klimatski forum okupio meteorologe: Ova zima će biti...
Forumi uključuju 16 zemalja jugoistočne Evrope i 10 sjeverne Afrike i Bliskog Istoka

 

Deveti Mediteranski klimatski forum (MedCOF) programa Svjetske meteorološke organizacije za povećanje dostupnosti klimatskih usluga prilagođenih korisniku, koji je okupio 40-ak naučnika i stručnjaka za sezonske prognoze iz mediteranskih zemalja Evrope, Azije i Afrike, otvoren je u utorak u zagrebačkom Hotelu Panorama.

 

Na tom će skupu, koji traje do 23. novembra, stručnjaci razmijeniti iskustva vezana uz ocjenu klime i vremenske prilike prošle sezone te analizirati dostupan prognostički materijal za sljedeću sezonu. Također, zajednički će izraditi službenu prognozu za zimu 2017/2018. za mediteranske zemlje koja će nakon završetka skupa, krajem ove sedmice, biti objavljena i na web stranici DHMZ-a.

 

Uz sjednicu regionalnog MedCOF- bit će održane i sjednice podregionalnih klimatskih foruma jugoistočne Evrope i sjeverne Afrike. Forumi uključuju 16 zemalja jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija,Turska i Ukrajina) i 10 sjeverne Afrike i Bliskog Istoka (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libija, Maroko, Mauritanija, Sirija, Palestina i Tunis).

 

Branko Bijelić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji se bavi dogoročnim prognozama vremena, rekao je da materijali iz prošlog mjeseca nešto malo ukazuju da bi nastupajuća zima trebala biti blaža i sa nešto malo više padavina u odnosu na prethodnu zimu.

 

Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a, prognostičarka koja se bavi i dugoročnom prognozom vremena, izjavila je da postoje preliminarni rezultati i s obzirom na prognostički materijal iz prošlog mjeseca kojim raspolažu, jer će na skupu tek analizirati najnoviji prognostički materijal, može se reći da bi i općenito na području Hrvatske, kao što je bilo i dosad, u nazad 10-ak godina, što se temperature tiče, cijela sezona, tj. zima, bila najvjerovatnije toplija od prosjeka.

 

"To ne znači da možda u jednom dijelu zime, primjerice, možda u siječnju ili u veljači, ne bude razdoblja sa hladnijim vremenom, ali kad gledamo sezonu 'u komadu' onda je vjerojatnost da temperatura bude ipak viša. Znači, da nadolazeća zima bude toplija nego što je uobičajeno", istaknula je.

 

Što se oborina tiče u cijeloj sezoni, postoji signal za ovu zimu da bi oborina bila oko prosjeka ili možda čak malo viša, znači da bi oborine bile možda malo češće, rekla je. Ako se poklope oborine sa hladnijim razdobljima nije isključeno da bude veća količina snijega.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI