Rektor Univerziteta u Sarajevu donio odluku o razrješenju

Burno na Medicinskom fakultetu, na sastanak upala prof. Izetbegović: Dekanesa suspendirana, tvrdi da joj je sve namješteno

Hronika 21.11.17, 16:40h

Burno na Medicinskom fakultetu, na sastanak upala prof. Izetbegović: Dekanesa suspendirana, tvrdi da joj je sve namješteno
Konstantno sam imala pritiske da se određene aktivnosti u NNV Medicinskog fakulteta odvijaju mimo Zakona, počevši od samog ustroja NNV, pa do stavljanja tačaka dnevnog reda koje se ne mogu postavljati na način koji se od mene tražio, navela je dr. Kulenović

 

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Rifat Škrijelj donio je odluku o razriješenju i suspenziji sa dužnosti v.d. dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu dr. Amele Kulenović

 

Dr. Kulenović potom je podnijela ostavku na funkciju koju obavlja proteklih pet mjeseci.

 

Epilog je to sastanka koji je maloprije završio na Medicinskom fakultetu, a po svjedočenju nekih od prisutnih, bio je više nego buran.

 

Rektor Škrijelj jutros je došao na Medicinu, kako bi održao sastanak s rukovodstvom Fakulteta, no, kako javlja Avaz.ba, nenadano su na sastanak upali direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, njeni najodaniji suradnici Enra Suljić i Mirza Dilić, te još nekoliko ljekara, šefova katedri. Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, čule su se mnoge optužbe na račun v. d. dekanese Kulenović.

 

Ona je, inače, na ovu funkciju došla zahvaljujući upravo nastojanjima Sebije Izetbegović, koja je uspjela smijeniti prethodnu dekanesu Almiru Hadžović-Džuvo, piše Avaz.

 

Kako je nakon sastanka odlučio Škrijelj, v.d. dekanese Medicine je smijenjena, te suspendirana, jer navodno nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju KS, te je, prema ocjeni rektora, bez odluke Vijeća Medicinskog fakulteta poništila stari i raspisala novi konkurs za dekana Fakulteta.

 

Međutim, u ostavci, dr. Kulenović tvrdi da se "striktno držala zakona".

 

- Konstantno sam imala pritiske da se određene aktivnosti u NNV Medicinskog fakulteta odvijaju mimo Zakona, počevši od samog ustroja NNV, pa do stavljanja tačaka dnevnog reda koje se ne mogu postavljati na način koji se od mene tražio - navela je dr. Kulenović.

 

Ona ističe da je upravo njena odluka da se drži Zakona dovela i do smjene, odnosno suspenzije.

 

- Zbog takvog mog stava počele su aktivnosti - narodski rečeno "kuhanja", koje su dovele do organiziranja potpisivanja peticije. Nekoliko kolega mi je došlo da se opravda što su dali svoj potpis, jer kako oni kažu, ne smiju se igrati sa svojom funkcijom ili čak radnim mjestom - istakla je v. d. dekanese Medicine.

 

Avaz navodi da je peticiju, koju pominje, jučer kolegama doktorima i profesorima Medicine ponudila osobno Sebija Izetbegović.

 

Podsjetimo, nenajavljeno, na sastanku se, sa 25 ljekara, pojavila i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, u pratnji najvjernijih saradnika Enre Suljić i Mirze Dilića.

 

amela-kulenovic-dekanesa-medicina-1

 

amela-kulenovic-dekanesa-medicina-2

 

amela-kulenovic-dekanesa-medicina-3

 

amela-kulenovic-dekanesa-medicina-4

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI