video/ Nemile scene na Alipašinom polju

50 'gerilaca' ušlo u glavnu poslovnicu Addiko banke u Sarajevu, Duraković poručuje: Idemo u štrajk glađu!

Hronika 21.11.17, 14:12h

50 'gerilaca' ušlo u glavnu poslovnicu Addiko banke u Sarajevu, Duraković poručuje: Idemo u štrajk glađu!
Kako je za Patriju kazao Kemal Duraković, predsjednik udruženja Švicarac nisu uspjeli ući u dio banke gdje su šalteri, kako bi plaćali rate po 0,05 feninga, ali su trenutno u holu Poslovne zgrade Addiko banke

 

Oko 50 korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima blokirali su glavnu poslovnicu Addiko banke u Sarajevu.

 

Kako je za Patriju kazao Kemal Duraković, predsjednik udruženja Švicarac nisu uspjeli ući u dio banke gdje su šalteri, kako bi plaćali rate po 0,05 feninga, ali su trenutno u holu Poslovne zgrade Addiko banke.

 

- Još nije došla policija. Neki planiraju ovdje započeti i štrajk glađu, jer dosta je više – kazao je Duraković.

 

 

Na ovaj način žele skrenuti pažnju javnosti i vlasti da se njihov problem riješi. Žale se na deložacije i prodaju nekretnina za podmirivanje spornih kredita te traže od vlasti da ih zaštiti. Očekuju da Parlamnet FBiH konačno izglasa Zakon o konverziji kredita, a za kojeg je Vlada FBiH dala negativan stav i za kojeg iz banke smatraju da je neutemeljen i nepotreban.

 

Inače, banka i Udruženje korisnika kredita imaju različite podatke kad je taj proces u pitanju jer banka tvrdi da je još 10 posto slučajeva neriješenih, a Udruženje da je tek nešto više od 10 posto riješenih.

 

Inače, niz je presuda, doduše nepravomoćnih, u kojima se Hypo banka sada Addiko banka obavezuje da vrati preplaćeni novac po razlici švicarskog franka, kao i preplaćenu i uvećanu razliku po kamatnoj stopi, i to sve s kamatom od dana podnošenja tužbe.

 

Uz to, Hypo banka se obavezuje da isplati sudske troškove u koje ulaze advokatski troškovi i uplate klijenta-tužioca za sudsku taksu na tužbu te uplatu klijenta tužioca za sudsko ekonomsko-finansijsko vještačenje.

 

I bez obzira na sve agonija korisnika ovih kredita traje i dalje. Neophodno je da se što prije ovo pitanje zakonski riješi, a što bi, uz dobru volju vlasti moglo se i postići u Parlamentu FBiH.

 

adikko-banka-kredit

 

Članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima (CHF) 16. maja uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

 

Isti prijedlog je prošao jednoglasno oba doma Federacije BiH u formi nacrta zakona.

 

Kraj agonije čeka oko 6.000 građana u FBiH, a prema podacima udruženja čak 27 ljudi izvršilo je samoubistvo zbog ovakvih kredita.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI