cijeli region iščekuje ishod

Sutra historijski dan presude: Ko su suci koji će odlučiti o sudbini Ratka Mladića?

Front 21.11.17, 13:53h

Sutra historijski dan presude: Ko su suci koji će odlučiti o sudbini Ratka Mladića?
Predsjedavajući Vijeća Orie, prije nego je 2001. godine postao sudac Haškog suda, bio je branitelj prvog haškog pritvorenika Duška Tadića, bivšeg stražara VRS u logorima Omarska i Trnopolje, koji je bio i pripadnik vojske koja je izvela napade na Prijedor

 

Presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) generalu Ratku Mladiću, kojeg optužnica tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošlog stoljeća, u srijedu 22. novembra izreći će Sudsko vijeće Haškog tribunala kojeg čine Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi Vijeća).

 

Predsjedavajući Vijeća Orie, prije nego je 2001. godine postao sudac Haškog suda, bio je branitelj prvog haškog pritvorenika Duška Tadića, bivšeg stražara VRS u logorima Omarska i Trnopolje, koji je bio i pripadnik vojske koja je izvela napade na Prijedor.

 

Orie se iz slučaja povukao 1997. godine i to neposredno prije izricanja presude Tadiću. Tadić je značajan i po tome što je 1997. postao prva osoba osuđena pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i to na 20 godina zatvora.

 

Sudac koji bi sutra trebao pročitati presudu Mladiću saslušao je i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kada se pojavio na Sudu 2008. godine, ali je uklonjen s tog slučaja, jer je sudio Karadžićevom bliskom saradniku Momčilu Krajišniku. Krajišnik je 2006. godine proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid.

 

Orie je poznat po tome da izriče najviše osuđujuće presude. Sudsko vijeće u kome je bio ovaj holandski sudac Momčila Krajišnika osudilo je na 27 godina zatvora, ali je žalbeno vijeće tu kaznu smanjilo na 20 godina. Milana Babića, ratnog lidera hrvatskih Srba, koji je priznao krivnju, sudsko vijeće čiji je član također bio Orie, osudilo je na 13 godina zatvora.

 

Sudio je ratnom zločincu iz Brčkog Ranku Češiću, bivšem srpskom policajcu koji je priznao zločine. Orie je bio u vijeću koje mu je izreklo kaznu od 18 godina zatvora za mučenje, silovanje i ubistva bošnjačkih i hrvatskih zatvorenika u logoru Luka 1992. godine.

 

Potkomandira vojne policije i vođu paravojske u Foči Dragana Zelenovića Orie je osudio na 15 godina zatvora zbog višestrukih slučajeva silovanja, kao i za organiziranje grupnog silovanja i učešće u njemu, te za odvođenje žena na lokacije na kojima je činjeno seksualno zlostavljanje i mučenje.

 

Jednog od trojice oficira Jugoslovenske narodne armije (JNA) optuženih za napad na Dubrovnik, Miodraga Jokića, koji je priznao krivnju, vijeće u kome je bio sudac Orie osudilo je na sedam godina zatvora.

 

Orie je vodio suđenje generalu Stanislavu Galiću, koji je optužen za granatiranje Sarajeva, a osuđen je na 20 godina zatvora. Žalbeno vijeće suda je ipak zaključilo da je ta kazna preniska, pa mu je odredilo kaznu doživotnog zatvora.

 

Član Sudskog vijeća iz Južnoafričke Republike Bakone Justice Moloto sudio je bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, pomaganje opsade Sarajeva i pokolja u Srebrenici te nekažnjavanja raketiranja Zagreba. Perišić je u žalbenom postupku 28. februara 2013. godine oslobođen krivnje po svim tačkama optužnice i pušten na slobodu.

 

Sudac Christoph Flügge sudio je nekada najbližem Mladićevom saradniku i oficiru za sigurnost Zdravku Tolimiru kojeg je 2012. godine Sud proglasio krivim, između ostaloga, za genocid i ratne zločine. Za ova nedjela osuđen je na doživotni zatvor.

 

Flügge je prije nekoliko godina otvoreno preispitivao genocid u Srebrenici, a potom je zatraženo iz BiH, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da se pod hitno izuzme iz slučaja Radovana Karadžića i svakog drugog u kome su predmet zločini u BiH.

 

To se dogodilo nakon njegovog intervjua u kojem je njemački sudac ustvrdio da je termin "genocid" koji definira zločine, nepotreban i da bi bilo bolje da se koristi termin „masovno ubistvo“. Sudac je poslije toga premješten iz sudskog procesa Karadžiću.

 

Ova trojica sudaca izreći će sutra, 22. novembra, u 10 sati prvostepenu presudu Ratku Mladiću kojeg optužnica tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom 1992. do 1995. godine. Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Lazarevcu, nakon godina skrivanja, a u Haag je izručen 31. maja.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI