Čist vazduh i sunčani dani

Razmišljate o selidbi? U ovom selu su spremni da vam plate 20.000 eura da se doselite

Hronika 21.11.17, 08:13h

Razmišljate o selidbi? U ovom selu su spremni da vam plate 20.000 eura da se doselite
Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje

 

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Valai, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da dođu živjeti bar deset godina u selo ponuditi novac, oko 70 hiljada švajcarskih franaka za četveročlanu porodicu.

 

Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

 

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela. Samo u posljednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

 

Stanovnici sela zahtjevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbjedila budućnost i opstanak sela.

 

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25 hiljada franaka (blizu 21.500 eura) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10 hiljada franaka po djetetu.

 

Četveročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70 hiljada švajcarskih franaka. Ali, postoje i uslove koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.  

 

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.   Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.  

 

"To je ulaganje u budućnost sela", pišu lokalne novine. i dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.  

 

"U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu", dodaje se u novinama.  

 

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.  

 

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI