VIDEO/ Predsjednik RS u intervjuu za Deutsche Welle

Novinarka: Jeste li spremni na referendum i po cijenu novog rata u BiH? Dodik: Nisam, ali...

Front 20.11.17, 12:22h

Novinarka: Jeste li spremni na referendum i po cijenu novog rata u BiH? Dodik: Nisam, ali...
U ekskluzivnom intervjuu za Deutsche Welle predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govori kako referendum o neovisnosti tog entiteta "nije na dnevnom redu"

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

 

„Referendum nije na dnevnom redu", izjavio je Milorad Dodik. „Ni jedan organ, ni jedna institucija u RS-u to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije", rekao je Dodik.

 

Dodik međutim istodobno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi „nisu bez alternative". „Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelomično prihvaćena stvar", rekao je Dodik dodajući da radi „na stvaranju tog političkog okruženja."

 

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je dogovorio: „Sanjam o tome". „Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao (referendum – op.red.)." 

 

Ako može Kosovo, zašto ne može RS?

 

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen. „Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje" kaže Dodik za DW.

 

Dodik u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: "Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova - op. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge".

 

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. „Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", kaže on.

 

Intervju su vodili Zorica Ilić i Bahri Cani.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI