Danas u Sarajevu sjednica Glavnog odbora SDA

Izetbegović: Radončić je za sebe znao graditi nebodere, ali ne i metar autoputa za svoj narod!

Front 18.11.17, 12:36h

Izetbegović: Radončić je za sebe znao graditi nebodere, ali ne i metar autoputa za svoj narod!
Onako kako je znao izgraditi nebodere za sebe, ali ne i metar autoputa za svoj narod, tako će sada zadržati hiljadu pozicija za sebe, a napravit će destrukciju u Federalnoj vladi jer će faktički predati četiri ministra SBB-a na milost i nemilost Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), tvrdi Izetbegović

 

Na današnjoj redovnoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) bit će razmatrana aktuelna politička situacija u BiH, a u tom kontekstu najvažnije je sačuvati koalicije odnosno stabilnost i sigurnost u zemlji - kazao je novinarima uoči sjednice predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

- Potrebno je pokušati, umjesto destruktivne kampanje koja treba trajati 11 mjeseci, ipak naći kritičnu masu koja će ovu zemlju dalje voditi ka njenom euroatlantskom putu, oporavku ekonomije, usvajanju budžeta, izgradnji infrastrukturnih projekata, usvajanju reformi, zakona i slično - stav je Izetbegovića.

 

Mišljenja je da nije moguće razmatrati novu poziciju, ocjenjujući da je lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, čija stranka je dio vladajuće koalicije, odlučio postupiti "sebično, praveći još jednu izdaju vlastitoga naroda".

 

- Onako kako je znao izgraditi nebodere za sebe, ali ne i metar autoputa za svoj narod, tako će sada zadržati hiljadu pozicija za sebe, a napravit će destrukciju u Federalnoj vladi jer će faktički predati četiri ministra SBB-a na milost i nemilost Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) - tvrdi Izetbegović.

 

Osvrnuo se i na pitanje odnosa BiH i Republike Srbije nakon intervjua u kojem je Izetbegović govorio i pitanju Kosova, ocijenivši da je stvar u vezi s tim završena poslije "galame žutih medija".

 

- To šta osjećam i šta bih želio da bude s Kosovom ne treba brinuti Srbiju. Njih bi trebalo brinuti kada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavljuje cijepanje BiH jer time može uvući i Srbiju i cijeli region u probleme. Nacionalni savjet za sigurnost trebao bi zasjedati kada se veličaju ratni zločinci ili nakon izjava bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da BiH nestaje. Srbija bi to trebala zaustaviti jer to ugrožava Balkan i nacionalnu sigurnost Srbije, a ne emocije bilo kojeg političara, uključujući i mene - zaključio je Izetbegović.

 

Na sjednici Glavnog odbora, potvrdio je novinarima predsjednik Odbora Halid Genjac, bit će zauzeti stavovi o svim aktuelnim pitanjima u BiH, koji su, kaže, užareni u posljednje vrijeme.

 

Bit će razmatrane i žalbe koje su, povodom uvođenja povjereništava u općinske organizacije Kalesija, Gračanica i Tuzla, izrazili subjekti iz tih općinskih organizacija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI