Vodeći švicarski list o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH

Bakir nema Alijinu harizmu, pa je sretan što se očeva slava i prijateljstvo s Erdoganom presipa i na njega

Front 18.11.17, 10:17h

Bakir nema Alijinu harizmu, pa je sretan što se očeva slava i prijateljstvo s Erdoganom presipa i na njega
'Alijin sin Bakir je takođe političar i član tročlanog predsjedništva države. Karijeru je počeo kao očev privatni sekretar a potom je napredovao u njegovoj stranci. Nema harizmu svog oca, ali mu je uspjelo da partiju čvrsto usidri u političkom islamu'

 

Bakir Izetebegović za svoju političku karijeru ima da zahvali prije svega svom harizmatičnom ocu Aliji. Ali, on isto tako profitira i od podrške svog velikog turskog patrona Erdogana“, piše Neue Zürcher Zeitung.

 

„U jesen prije četrnaest godina preminuo je Alija Izetbegović, vodeći bošnjački (muslimanski) političar u vremenu raspada Jugoslavije. Njegove političke zasluge su sporne, ali kao prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine on uživa veliki ugled među mnogim Bošnjacima. Prije nego što se posvetio politici, on je u titoističkoj Jugoslaviji bio vijesnik političkog islama, i razmišljao je i pisao o modernizaciji muslimanskih društava. Zbog toga je više godina proveo u zatvoru. Njegove ideje su imale veći odjek u Turskoj nego kod kuće, prije svega otkako predsjednik Erdogan nanovo stvara veze sa bivšim osmanskim područjima. Kada je Izetbegović 2003. ležao na smrtnoj postelji, Erdogan je požurio da ga obiđe. Bolesnik je prijatelju ostavio zemlju „u amanet“, kao zavještanje. Erdogan bi mu rado ispunio tu želju“.

 

„Alijin sin Bakir je takođe političar i član tročlanog predsjedništva države. Karijeru je počeo kao očev privatni sekretar a potom je napredovao u njegovoj stranci. Nema harizmu svog oca, ali mu je uspjelo da partiju čvrsto usidri u političkom islamu. Turci su mu za to zahvalni. Turska televizija zajedno sa jednom produkcijskom kućom iz Istanbula snima seriju filmova – sa turskim i bosanskim glumcima – koja prikazuje život i borbu Alije Izetbegovića. Snima se i dokumentarac pod naslovom: „Alija, posljednje utvrđenje islama“.

 

„Sin Bakir je zadovoljan zbog takve pažnje. Jer, dio očeve slave i prijateljstva sa moćnim Erdoganom presipa se i na njega. Doduše, upalo mu je u oči, kako je to nedavno rekao, da očevu slavu održavaju prije svega stranci a ne Bošnjaci. To ne čudi profesora politike u Sarajevu Nerzuka Ćurka. On kaže da nije baš po svačijem ukusu to što je Izetbegović od države napravio porodičnu stvar – i što je iz posljednje želje njegovog oca proizašla geopolitička orijentacija prema Turskoj“, piše Neue Zürcher Zeitung.

 

 

(Deutsche Welle, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI