Bečki 'Standard' o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

'Mali princ' Izetbegović i sijanje straha od rata: Kada ga slušate, ne znate šta je SAMO rekao, a šta je STVARNO mislio...

Front 16.11.17, 21:08h

'Mali princ' Izetbegović i sijanje straha od rata: Kada ga slušate, ne znate šta je SAMO rekao, a šta je STVARNO mislio...
Neki su nakon intervjua tvrdili da je Izetbegović propagirao rat protiv RS-a ili da ga je u najmanju ruku predskazao. No, ono što je tačno je da ni Izetbegović, niti Dodik ne prezaju da podižu tenzije buđenjem straha od rata

 

Političke vođe poput Bakira Izetbegovića nemaju u vidu interes građana, već samo interes svojih partija i jedino što žele je da se održe na vlasti, smatra dopisnica bečkog Standarda iz Sarajeva, Adelheid Woelfl.

 

Kada ga slušate, često ne znate šta je samo rekao a šta je stvarno mislio. Šef najveće bošnjačke partije SDA, Izetbegović loše komunicira. U intervjuu za  Deutsche Welle je sin Alije Izetbegovića, koji svoj autoritet generira isključivo sa tih pozicija, filozofirao o svojoj volji da kao "patriota" odbrani Dejtonski mirovni sporazum ukoliko se političari RS-a odluče na otcjepljenje ovog entiteta. Šef najveće partije bosanskih Srba Milorad Dodik, koji je istovremeno predsjednik RS-a, stalno i već niz godina za to vrbuje.

 

Izetbegović je u kontekstu teritorijalnog integriteta BiH izjavio da je u interesu kako Srbije tako i Evrope da ne bude više rata. "Sve je na našoj strani, da se tako nešto ponovo ne desi", rekao je Izetbegović. On se ponadao i da oni, koji bi išli u jednu takvu avanturu, razmišljaju o tome "politički ali ne i vojno". Na pitanje DW-a, da li je on spreman za najgori scenario, Izetbegović je rekao: "Mislite rat? Jesam. Svako ko voli ovu zemlju, mora biti spreman da ide do kraja kada se radi o teritorijalnom integritetu."

 

Izetbegović nije trebao izgovoriti riječ "rat" - morao je znati da bi mu neko mogao isprevrtati riječi. Neki su nakon intervjua tvrdili da je Izetbegović propagirao rat protiv RS-a ili da ga je u najmanju ruku predskazao. No, ono što je tačno je da ni Izetbegović, niti Dodik ne prezaju da podižu tenzije buđenjem straha od rata. I to posebno pred izbore a naredni se održavaju 2018. godine. To ovim vođama stranaka pomaže da ubijede svoje građane da biraju nacionalne partije i da ne razmišljaju ni o kakvim alternativama. Dakle, sve je u službi održavanja na vlasti.

 

Pri tome je „širenje straha od rata" kako neodgovorno tako i cinično. Kao prvo zato što uopšte nema opasnosti od rata a kao drugo zato što jedan stranački vođa, kakav je Izetbegović, želi zloupotrijebiti građane koji su imali strašna iskustva sa ratom. I pod tri, tema je kompletno promašena. U BiH postoje važne teme, o kojima bi se "mali princ", kako Bakira Izetbegovića nazivaju u Sarajevu, trebao brinuti. Jedna od njih je privredni razvoj.

 

Izetbegović čini sve da njegova partija SDA, preuzme i kontrolira državne strukture, i to tako da se slijede interesi partije ali ne i građana. Ko ima partijsku knjižicu, ne trebaju mu nikakve stručne kvalifikacije kako bi dobio posao u Elektroprivredi, na televiziji, vodovodu ili bolnici. Onaj ko želi posao u javnoj službi, dovoljno je samo da se poveže sa partijom - i to novcem, odnosno da za to plati.

 

Tako izgleda društvo. Mnogi biraju SDA samo zato jer žele siguran posao. Tako se prekida i guši konstruktivna kritika i javna diskusija, što bi Bosancima (svejedno kojeg imena ili vjere) zaista moglo pomoći. Državna uprava je preglomazna i korumpirana. Čarobna riječ je „štela" - „veza". Ako nemate vezu, imate loše karte, na primjer ne uspijevate dobiti termin kod ljekara. U zemlji sa tako velikom nezaposlenošću i siromaštvom, mnogi ljudi sebi ne mogu priuštiti da ne budu ni u jednoj partiji.

 

SDA je svoj nepravedni i diskriminirajući ekonomski i prema građanima neprijateljski sistem učvrstila proteklih godina. Poduzetnici i investitori, koji bi mogli donijeti nova radna mjesta, okreću se i odlaze. Ljudi, kojima su važne građanske slobode i ekonomski i društveni razvoj, ne mogu da prodišu. Kada bi Izetbegović zaista bio patriota, onda bi on odavno morao predati vlast u ruke onih, koji misle dobro Bosni i Hercegovini i koji imaju kompetencije, ideje i političku volju da sprovedu reforme.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI