EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ NAKON 'AUDICIJE' U SRBIJI

Za moj linč kriv je Raka Marić, otkrio se kao mali papak... Da sam govorio 'veju, veju, pahulje' - belaj mi je bio pripremljen!

Kultura 15.11.17, 21:01h

Za moj linč kriv je Raka Marić, otkrio se kao mali papak... Da sam govorio 'veju, veju, pahulje' - belaj mi je bio pripremljen!
- Dobio sam najveće, i meni najdraže, priznanje - statuu Zorana Radmilovića iz ruku ministra kulture Srbije. Osvajač sam grand prixa u Sopotu, Nišu, Leskovcu kod Bajića. Kada bih se potrudio, imam uslove, da kao zaslužni građanin, tražim državljanstvo Srbije, poručio je Emir Hadžihafizbegović u odgovoru na napade pojedinih srbijanskih medija

 

 

 

Jedan od najboljih bh. glumaca Emir Hadžihafizbegović bio je gost Pressinga na N1 televiziji.


Hadžihafizbegovićev govor tokom predstave 'Audicija' koja je odigrana u beogradskom Sava centru u nekim srbijanskim medijima nazvan je nacionalističkim i uvredljivim za publiku u Beogradu. Zašto?


- Tu se ne radi o publici. Radi se o ksenofobičnim medijima koji mobing na mene vrše zadnjih 10 godina. Ja sam gromoglasnim aplauzom nagrađen u Sava centru. Niko od publike drugačije nije reagovao ni u Novom Sadu, a Novi Sad se desio nakon Beograda. Sve je bilo pripremljeno. Ja da sam govorio "veju, veju, pahulje, mraz po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi stara", meni je belaj bio pripremljen. Radi se o nečemu što traje u kontinutetu, izjavio je gost Pressinga.


Hadžihafizbegović je podsjetio da je on u Srbiji dobitnik devet nacionalnih nagrada.


- Ja sam u Srbiji dobijao nagrade iz ruku Petra Kralja, Laze Ristovskog, Mire Banjac, Bojane Maljević... Imam međunarodna priznanja kao najbolji glumac za srbijanske filmove. Dobio sam najveće, i meni najdraže, priznanje - statuu Zorana Radmilovića iz ruku ministra kulture Srbije. Osvajač sam grand prixa u Sopotu, Nišu, Leskovcu kod Bajića. Kada bih se potrudio, imam uslove, da kao zaslužni građanin, tražim državljanstvo Srbije. Kada sam dobio Zlatno lava u Veneciji i deset svjetskih nagrada, onda mi je država Hrvatska kao zaslužnom građana od interesa za Hrvatsku dala državljanstvo, prisjetio se bh. glumac.


On je mišljenja da biti omiljen znači biti prosječan te ispričao početak "mobinga koji se vrši nad njim od strane medija".


"Prvi mobing od tog medija, čije ime ne želim da spominjem, imao sam kada sam dobio Zorana Radmilovića. Tada su objavili moju veliku sliku iz rata ili agresije na BiH tematizirajući to kao nešto i sa naslovom da borci Armije BiH dobijaju najveće srpske nagrade. Ja sam ih tada nazvao iz Praga i rekao da sam na tu sliku ponosan, da to nije nikakva insajderska slika i da oni nisu otkrili ništa što ja ne govorim javno. Moja zemlja je brutalno napadnuta. Čini mi se da je Haris Silajdžić poslije kraja rata donio Uredbu o amnestiji. Mislim da je svaki vojno sposobni muškarac koji je otišao iz BiH 1992. godine dezerter jer je napadnuta suvereno priznata zemlja. Drugi dio je sljedeći napad na mene kada sam dobio grand prix na Festu kao najbolji glumac. Sutradan je u Politici izašao jedan ksenofobičan članak o tome kako se meni dodjeljuju nagrade i opet flash back na moje učešće u Armiji BiH, rekao je Hadžihafizbegović.


Gost Pressinga je istakao da je ponosan što je bio dio Armije BiH koja je branila suverenu zemlju od brutalne agresije


- Žao mi je što je jedan dio bosanskih Srba bio izmanipuliran i ušao u velikosrpsku priču. Ja sam desetine puta sjedio sa borcima iz Vojske Republike Srpske i razgovarao. Nađemo se u Banjaluci, Australiji, Americi, na mojim turnejama. Tu je bilo puno izmanipuliranih ljudi. Nisu znali šta rade.


Na pitanje zašto je napad na njega bio pripremljen, Hadžihafizbegović je odgovorio:


- Zato što se otkrio čovjek koji je bio dio toga. To je Raka Marić. Raka Marić je, po nečijem nalogu ili iz generalnog animoziteta prema meni, napravio tu stvar jer se onako kao mali papak otkrio. On je mom menadžeru u 10 sati navečer rekao kako portali bruje o nečemu što ja nisam izgovorio, a tek je u 9 sati ujutro taj ksenofobični list izbacio informaciju koja je potpuno lažna. To je isto kao kada bih ja sada rekao da dajem intervju za Al Jazeeru, a ne za N1.


Nastavak Hadžihafizbegovićevog razgovora za Pressing čitajte na N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI