nakon 'zabrinutosti' domaćih i međunarodnih institucija

Tegeltija predložio nove zaključke o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca

Front 15.11.17, 15:37h

Tegeltija predložio nove zaključke o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca
Tegeltija je rekao da predlaže usvajanje novih zaključaka s obzirom na “zabrinutost” koju su iskazali predstavnici međunarodnih organizacija, kao i nekih domaćih institucija

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija predložio je usvajanje novih zaključaka u vezi s provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca o čemu će biti glasano u četvrtak, 16. novembra, drugog dana sjednice VSTV-a.

 

Tegeltija je rekao da predlaže usvajanje novih zaključaka s obzirom na “zabrinutost” koju su iskazali predstavnici međunarodnih organizacija, kao i nekih domaćih institucija.

 

- Reagovali su i OHR, OSCE, ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država te Evropska komisija, koji su izrazili zabrinutost - kazao je Tegeltija, podsjetivši da je on uputio pismo svim međunarodnim subjektima, nakon čega je uslijedio sastanak s predstavnicima OHR-a i OSCE-a u Bruxellesu.

 

Prema Tegeltiji, oni su izrazili zabrinutost u vezi sa svih pet zaključaka, a poručeno je da se nastave razgovori s Evropskom komisijom.

 

Član Vijeća Goran Nezirović rekao je da je jedino ispravno da se zaključci o provjeri ratne prošlosti stave van snage.

 

- Do ove situacije je došlo jer nemamo unutrašnju komunikaciju. Umjesto da sazovemo pres-konferenciju, mi se bavimo TV duelima - kazao je Nezirović, istaknuvši da on neće glasati za nove zaključke.

 

S njim se složila Amila Kunosić, koja je rekla da je nakon prošle sjednice bila “tužna i nemoćna”.

 

- Neke zaključke za koje sam glasala, kada sam sjela i razmislila, sigurno ne bih. Podržavam prijedlog kolege Nezirovića i ja nisam za usvajanje novih zaključaka. Stavimo van snage zaključke s prošle sjednice, a predlažem da se izvrše pripreme, pa ako treba ponovo da raspravljamo, onda da to uradimo na jedan temeljit način - naglasila je Kunosić.

 

Izmijenjeni Tegeltijini zaključci podrazumijevaju da se Uredu disciplinskog tužioca dostave informacije o tome jesu li pokrenute istrage u krivičnom postupku protiv tužilaca i sudija te postoji li optužnica protiv nekog od sudija ili tužilaca za krivično djelo.

 

- Od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina traže se svi podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, s posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, a prema jedinstvenim tabelama koje će sačiniti Kabinet Predsjedništva VSTV-a - jedan je od novih Tegeltijinih zaključaka.

 

Naveo je i da Vijeće utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH.

 

- U tom smislu, VSTV zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da do naredne sjednice VSTV-a BiH predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a, kao i Zakona o VSTV-u BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske komisije po pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH - kazao je Tegeltija.

 

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić podržala je zaključake, a Nezirović je rekao da se ne radi o “reviziji zaključaka, već su oni potpuno novi”.

 

- I oni su nepotrebni zaključci, oni su, ustvari, načela naše strategije - kazao je Nezirović.

 

VSTV je na prošloj sjednici usvojio zaključke o vršenju provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca, što je izazvalo kritike međunarodne i domaće javnosti, javio je BIRN BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI