Mladi bh. glumac/ Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav

Irfan Ribić, zagovornik legalizacije kanabisa: Trebao sam biti u kolicima, a spremam se da istrčim maraton!

Lifestyle 15.11.17, 12:44h

Irfan Ribić, zagovornik legalizacije kanabisa: Trebao sam biti u kolicima, a spremam se da istrčim maraton!
Kada sam se razbolio, imao sam 20 godina, a ako s toliko godina postaviš prepreku i kažeš da ćeš završiti u kolicima, ti si u startu sam sebi podmetnuo nogu

 

Irfanu Ribiću, studentu četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u junu 2015. godine dijagnosticirana je multipla skleroza. Od tog trenutka pa narednih šest mjeseci Irfan je u svom liječenju koristio sve što su mu doktori preporučili, no, prognoze za budući život nisu bile sjajne. Naime, novi napad i to što su mu ljekari prognozirali da će završiti u kolicima bili su za ovog mladog studenta dovoljna motivacija da poduzme sve u borbi za ozdravljenje. Sasvim slučajno je putem TV emisije saznao za ulje kanabisa, te ga samoinicijativno uključio u svoje liječenje, piše Azra.

 

Nakon samo tri mjeseca korištenja ove terapije Irfanovo zdravlje je bilo znatno poboljšano, a danas sebe vidi kao sasvim normalnog i funkcionalnog čovjeka koji uspješno obavlja sve svoje aktivnosti, među kojima je i priprema za istrčavanje prve maratonske trke. Oporavak je za njega bio dovoljan razlog da se prije dvije godine počne javno boriti za legalizaciju kanabisa u našoj zemlji i njegovu upotrebu u procesu liječenja.

 

– Volim reći da se moja borba iz bolnice premjestila u ove neke zakonske okvire – kaže Irfan na početku našeg razgovora.

 

Vaša borba za legaliziaciju kanabisa u zdravstvene svrhe počela je prije dvije godine. Kako se ova priča razvija?

 

– U kontaktu sam s Ekspertnom radnom grupom pri Vijeću ministara i oni kažu da sve ide po ubrzanom postupku i da je ovo za njih ogroman korak. Ali je tužno da su oni podnijeli zahtjev za legalizaciju prije dvije godine i da taj zahtjev i danas stoji. Da budem iskren, ne mogu sa sigurnošću reći šta je i gdje je to, ali mi oboljeli nismo dobili ništa. U protekle dvije godine je umrlo mnoštvo ljudi, a mnogo ih je i oboljelo od raka, multipla skleroze i slično. Tako da imam osjećaj da oboljeli nisu dobili mnogo i da se, zapravo, na tom planu nije uradilo mnogo. Kod nas je takvo stanje i takva struktura vlasti da, kada se nešto završi za dvije godine, to je za njih po ubrzanom postupku, a posljedice unutar te dvije godine nikoga ne zanimaju. Očigledno nekome nije u interesu da se priča o legalizaciji zaokruži.

 

Prošle sedmice ste s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem, razgovarali o ovom problemu. O čemu je na sastanku konkretno bilo riječ?

 

– U domenu gospodina Dunovića nije da rješava ovakva pitanja, jer nema nadležnost za njih, a ni moć u svojim rukama, kako bi pokrenuo stvari. Ali je mene ohrabrilo što se takav čovjek zainteresirao za legalizaciju kanabisa. To nije mala stvar zato što, kada se o ovome počne pričati u nekim političkim krugovima i kada se cijela priča krene razvijati među tom strukturom ljudi, onda, imam osjećaj da bi se i mogle desiti neke promjene i napredak. On je spreman, koliko to bude mogao, pomoći kako bi se ova priča realizirala.

 

Kada pogledate s ove vremenske distance, šta mislite u čemu ste pronašli snagu, prije svega za liječenje svoje bolesti, a zatim i za borbu u vezi s legalizacijom kanabisa?

 

– Kada sam se razbolio, imao sam 20 godina, a ako s toliko godina postaviš prepreku i kažeš da ćeš završiti u kolicima, ti si u startu sam sebi podmetnuo nogu. Ali zašto tako razmišljati? Meni često kažu da su karcinom i multipla ono najgore, ali zašto ne razmišljati da je to ono najbolje? Sve je to ludo, ali neka je, ja želim tako da razmišljam. Mislim da su sve bolesti na svijetu izlječive i da je sve moguće samo ako ste dovoljno željni, uporni i ako se borite. Bez obzira što je to, možda, nemoguće i nedostižno sigurno ne bih napravio ovakav rezultat da sam razmišljao drugačije.

 

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

 

(Azra, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI