Nuklearne elektrane rade neometano

Južnu Koreju pogodio jak potres, drugi po snazi u istoriji zemlje

Hronika 15.11.17, 10:18h

Južnu Koreju pogodio jak potres, drugi po snazi u istoriji zemlje
Sudeći po snimcima lokalnih TV stanica, na nekim zgradama vidljive su štete i polupana prozorska stakla. Neki automobili su oštećeni nakon što su oštećene fasade pale po njima


Južnu Koreju pogodio je drugi po snazi potres u istoriji te zemlje jačine 5,4 stepeni po Richterovoj skali, saopćio je u srijedu meteorološki zavod te zemlje.

 

Potres je pogodio oblast udaljenu devet kilometara od jugoistočnog priobalnog grada Pohang u pokrajini Sjeverni Gyeongsang u 9,29 sati po lokalnom vremenu, saopćila je Meteorološka služba Koreje.

 

Seizmički intenzitet današnjeg potresa drugi je po snazi u istoriji zemlje nakon najvećeg potresa jačine 5.8 stepeni u blizini grada Gyeongju, južno od Pohanga, u septembru prošle godine. 

 

Sudeći po snimcima lokalnih TV stanica, na nekim zgradama vidljive su štete i polupana prozorska stakla. Neki automobili su oštećeni nakon što su oštećene fasade pale po njima. Učenici su evakuirani iz školskih zgrada a ljudi su stajali na ulicama nakon što su pobjegli iz uredskih prostorija i stanova. 

 

Potres se osjetio širom zemlje, uključujući i prijestonicu Seul, koja se nalazi oko 270 kilometara od Pohanga. 

 

Nuklearne elektrane neometano djeluju, sudeći po južnokorejskom operateru nuklearnih reaktora. Većina južnokorejskih nuklearnih elektrana smještena je duž jugoistočne priobalne regije, prenosi Xinhua. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI