Zabrinuti zbog stalne retorike podjela

Ambasada SAD o Izetbegovićevoj izjavi: Sve ovo treba odmah da prestane! Pozivanje na rat je neprihvatljivo!

Front 15.11.17, 08:35h

Ambasada SAD o Izetbegovićevoj izjavi: Sve ovo treba odmah da prestane! Pozivanje na rat je neprihvatljivo!
Prema stavu SAD-a, Republika Srpska i Federacija BiH su fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH i, kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od BiH

 

Ambasada SAD u BiH izrazila je zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja brine i javnosti u cijeloj BiH i naglašava da je, imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, neprihvatljivo pozivanje na rat, prenosi Srna.

 

"Pozivi na otcjepljenje su suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnost. Sve ovo treba odmah da prestane", navodi se u pisanom odgovoru iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD na pitanje Srne kakav je stav ove ambasade u vezi sa Izetbegovićevim izjavama o Kosovu i Republici Srpskoj, kao i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za 15 dana bio u Hagu kada bi rekao da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna, te da ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane.

 

Kada je riječ o Kosovu, u odgovoru se navodi da je stav Vlade SAD u vezi sa tim jasan, te da, kako smatraju, ne postoje paralele između bh. entiteta i Kosova.

 

"BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami zvaničnici Srbije su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH", ističe se u odgovoru iz Ambasade SAD.

 

Prema stavu SAD-a, Republika Srpska i Federacija BiH su fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH i, kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcijepe od BiH.

 

"Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti zavisno od postojanja BiH", kažu u Ambasadi SAD.

 

(DEPO PORTAl, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI