OGORČENI SINDIKAT TVRDI

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

Hronika 13.11.17, 19:08h

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Konaković: Ovo je zemlja u kojoj je osuđen borac iz Bužima zbog tri metra drva... I onda mi kažu da se 'preglasno' borim!

Ima ljudi koji mi govore da ja u tim borbama kažem pokoju riječ viška, a ja o...

Nove ponude i novi cjenovnik za skijašku sezonu: Ski karta za Igman jeftinija od prošlogodišnje, a za Bjelašnicu...

U protekloj sezoni uvedena je “teen” karta za djecu do 18 godina, a ove sezon...

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u poziva Poreznu upravu FBiH na deblokadu računa te medijske kuće

Reprezentativni sindikat u BHRT-u ne odustaje od borbe za prava radnika, zara...

Ured za borbu protiv korupcije KS otkriva veliki korupcijski kriminal građevinske mafije: Kako se pogodovalo lobijima

Poznato je da su u KS izgrađene brojne zgrade mimo pravila i procedura, ali i...

Bosanski mafijaški bos propjevao: Darko Elez otkrio gdje je zakopano tijelo plaćenog ubice sa Sokoca?!

U narednim danima bi trebalo da budu izdate naredbe za ekshumaciju, ukoliko s...

Sarajka u šoku kad je vidjela rang-listu: Za rad u 13 škola dobila nula bodova! 'To bi bio mobing nad članovima komisije'

- Kada neko ima nula bodova, ja obavim razgovor, ali ne mogu zvanično tražiti...

Stanivuković otvoreno u CD-u: 'Kako sam otkrio aferu kisik... Spreman sam da odgovaram i idem u zatvor!'

Ovo je ili najveći kriminal ili najveći zločin! Ko može garantovati koji je k...

Poslušajte brutalni govor Senada Pećanina koji je uzdrmao pravosudne i policijske organe u KS: Sarajlije, šta se dogodilo s vama?!

Ako su oni zločinci, kriminalci i snobovi, mi nećemo i ne moramo biti robovi!...

Preporodit će se Bjelašnica i Igman: Vlada KS ulaže preko dva miliona KM u modernizaciju sarajevskih planina

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na...

Veljko Belivuk u iskazu tvrdio da mu je Vučić tražio razne usluge, evo i koje: Oko dvije stvari se nisu mogli usaglasiti

Riješio sam lijepo da kažem sve o mom odnosu sa predsjednikom Srbije Aleksand...

24 SATA

Cvijanović optužila Izetbegovića da je 90-ih dočekao 'hiljade islamskih ekstremista' i da su milijarde uložene za radikalizam

Ponovo uhapšeni Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić, ispituje ih MUP-u KS

Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana: Borba protiv stigmatizacije osoba sa epilepsijom

Džinović ispred suda uputio teške riječi: Melina je nikakva žena. Nju zanimaju samo pare, a ja sam bio preširoke ruke!

Redakciji Faktora obratili su se pismom uposlenici sarajevskog preduzeća ZOI '84 koji tvrde kako je stanje u ovoj firmi "haotično" otkako je prije tri godine Midhat Hubijar preuzeo funkciju direktora

 

 

Reakcija radnika ZOI '84 stigla je u jeku međusobnih optužbi koje posljednjih dana pljušte između direktora ovog javnog preduzeća Midhata Hubijara i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

 

Radnici u pismu navode, piše Faktor.ba,  da se ograđuju od izjava Midhata Hubijara u medijima i tvrde da direktor Hubijar već treću godinu "vrši teror nad radnicima ZOI '84".

 

- Mobing, premještaji, prijetnje, otkazi, samo je dio onoga što se radi u ZOI-u. Notorne su laži to što se daje u javnost da je premijer Elmedin Dino Konaković ostao dužan ovoj firmi. To svi radnici ovoga preduzeća znaju. Neka se malo ispitaju dugovi Midhata Hubijara i koliku je štetu napravio ZOI '84 otkada je direktor - navodi se u pismu koje je potpisano samo sa "radnici ZOI '84".

 

Uprkos izjavama direktora Hubijara da ovo preduzeće pozitivno posluje, da se plaće radnicima redovno isplaćuju i dugovi izmiruju, uposlenici ZOI '84 pišu kako posljednje tri godine rade na minimalcu te da je 90 posto radnika tužilo preduzeće. Navode i da ZOI ima 220 hiljada KM neizmirenih dugova za vodu, struju, smeće i ostale komunalije.

 

Rašid Selimović, predsjednik Sindikata ZOI '84, za Faktor kaže da Hubijar u ovom preduzeću provodi samovolju, smjenjuje i postavlja kako koga hoće.

 

- Dolaskom na mjesto direktora Hubijar je uveo nezakonit minimalac 366 maraka, a u istom periodu od januara 2015. kada je nama uveden minimalac, svom vozaču isplaćuje plaću bruto 1.126 maraka. Svojim pulenima pravi ugovore o djelu i daje im razne vidove stimulacija. Otpustio je 46 radnika koji su tužili preduzeće. Neki su već dobili tužbe i vraćeni su na posao, a pokrenuli smo i niz krivičnih prijava zbog minimalca. ZOI '84 će doći u još daleko težu situaciju nego što je sada – kaže Selimović.

 

Selimović tvrdi da je direktor Hubijar pod zaštitom kantonalnog ministra privrede Muharema Šabića koji nastoji izbjeći da se na dnevni red Skupštine KS stavi izvještaj o poslovanju ZOI za 2016. godinu.

 

- Hvalili su se da su sezone najbolje poslije rata, da su prihodi odlični, da će ZOI o svom trošku renovirati hotel "Igman"... Međutim, od toga nema ništa, pare su nestale. Hubijar nam nije uplatio ni doprinose za 2013. i 2014. godinu iako je bio obavezan po sanacionom planu da to izmiri - govori Selimović.  

 

Dodaje da manji dio novca od prihoda koje ostvari ovo preduzeće završi u blagajni ZOI '84, ali radnici sumnjaju da je više stotina hiljada maraka "završilo u privatnim džepovima".

 

- Upozoravali smo da se ne izdaju računi, da pare završavaju u privatnim džepovima, ali Hubijar na sve to nije reagovao. Naša uposlenica koja je radila reviziju gotovine ustanovila je da danima nisu dolazili pazari sa Igmana i Bjelašnice i pojavila se velika razlika u PDV-u, oko 76.000 maraka. I za to smo predali krivičnu prijavu – kaže predsjednik Sindikata ZOI '84.

 

Selimović ističe da se nekolicina "Hubijarovih ljudi" direktno upliće u rad Sindikata, da prijete radnicima i vrše pritisak na njih da potpišu peticiju za smjenu predsjednika Sindikata.

 

- Radnici daju punu podršku premijeru Konakoviću. Vlada Kantona Sarajevo treba poslati inspekciju, policijske i nadležne agencije koje će detaljno ispitati dokumentaciju o poslovanju ZOI '84 – zaključuje Rašid Selimović.

 

Posjećanja radi, DEPO Portal je u više navrata pisao o katastrofalnom načinu na koji Hubijar upravlja ovim javnim preduzećem, a poslednja afera vezana je za njegovo potpuno nerazumno odbijanje da se čuveni ruski balet na ledu održi u olimpijskoj dvorani Zetra, zbog čega je ovaj svjetski događaj prebačen u Tuzlu.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI