Uzdizanje plašta

NASA uznemirena: Nešto čudno otapa Antarktik

Hronika 13.11.17, 17:46h

NASA uznemirena: Nešto čudno otapa Antarktik
Rijeke i jezera mogu se naći u dubini ledenog pokrivača najhladnijeg kontinenta

 

Nešto misteriozno i jako ​​vruće krije se ispod površine antarktičkog leda.

 

Sada NASA kaže da je možda pronašla izvor tog čudnog grijanja - "uzdizanje plašta" - ili podizanje ekstremno vrelih stijena koje leže duboko ispod Zemljine površine.

 

Toplina uzrokuje da se površina leda rastopi i pukne, što dovodi do rijeka i drugih poremećaja na Antarktiku.

 

Prije otprilike 30 godina, naučnik na Univerzitetu Colorado u Denveru izjavio je da bi se moglo pojaviti takvo uzdizanje plašta pod dijelom Antarktike poznatom kao Zemlja Marie Byrd. Ta je hipoteza pomogla objasniti neka čudna obilježja viđena na ledu, poput vulkanske aktivnosti i kupole.

 

Uzdizanje plašta su uski tokovi kroz koji vruća stijena izvire iz Zemljina plašta, a zatim se širi ispod kore. Budući da je sam materijal vruć i pluta, čini se kao da se kora povećava prema gore.

 

Teorija objašnjava kako neka mjesta - poput Havaja i parka Yellowstone - imaju ogromne količine geotermalne aktivnosti usprkos činjenici da su daleko od ruba tektonske ploče.

 

Ali, to je bila i ideja kojoj je teško za povjerovati, jer je led još uvijek tamo. "Mislila sam da je to luda teorija", rekla je Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon. "Nisam mogla shvatiti kako bismo mogli imati tu količinu topline i još uvijek imati leda na vrhu."

 

Sada su znanstvenici koristili najnovije tehnike kako bi dokazali ideju. Tim je razvio numerički model obloge plašta kako bi vidio koliko treba geotermalne topline koja bi objasnila događaje na Zemlji Marie Byrd, uključujući kupolu i divne podzemne rijeke i jezera prisutne na Antarktičkoj podlozi.

 

Usporedili su teorijski model s podacima iz NASA-inih misija nad Antarktikom, kako bi se osiguralo da je model realističan. To ih je navelo da vjeruju da je ispod površine bilo plavog plašta, prepuna ogromnih količina pritiska i topline. Sve ih je navelo na zaključak da postoji uzdizanje plašta negdje ispod površine Antarktike, vjerojatno nastalo prije 50 do 110 miliona godina, dugo prije nastanka ledene kore, piše britanski Independent.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI