VIDEO/ SERIJAL O POLITIČKOM BOEMU I ISTAKNUTOM LJEVIČARU

Nijaz Duraković i početak kraha: Izaberite kako ste i režirali - Lagumdžiju, i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima!

Front 11.11.17, 20:14h

Nijaz Duraković i početak kraha: Izaberite kako ste i režirali - Lagumdžiju, i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima!
U trećoj epizodi ovog serijala prikazan je raskol unutar vrha postratnog SDP-a BiH i odlazak cijele plejade uglednih članova stranke zbog neslaganja sa načinom izbora novoizabranog predsjednika stranke, Zlatka Lagumdžije

 

 

Dokumentarni serijal "Nijaz Duraković", autorice Arijane Saračević Helać, emitovan u tri epizode na Federalnoj televiziji, prikazao je politički put i djelovanje najistaknutijeg ljevičara u predratnoj Bosni i Hercegovini, ali i u prvim postdejtonskim godinama.    


U trećoj epizodi ovog serijala prikazan je raskol unutar vrha postratnog SDP-a BiH i odlazak cijele plejade uglednih članova stranke zbog neslaganja sa načinom izbora novoizabranog predsjednika stranke, Zlatka Lagumdžije.


Iz tog perioda ostale su upamćene i upozoravajuće riječi Nijaza Durakovića izgovorene na Drugom kongresu SDP-a BiH, održanom u aprilu 1997. godine: 


- Izaberite kako ste i režirali - Lagumdžiju, i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima! 

 

durakovic-lagumdzija


Ova epizoda podsjeća i na krizu unutar socijaldemnokratske ideje i potrebu za „više socijalne pravde“. Ugledni članovi nekadašnjeg SDP-a BiH, u kontekstu prelaska u drugu poltičku stranku, obrazlažu Durakovićevu ljevičarsku strast, njegovu političku zrelost i borbu za multinacionalnu državu. Istovremeno, na kritčan način, ova epizoda se bavi i naučnom karijerom profesora Durakovića, napisanim knjigama i istraživačkim radovima.


Bila je ovo ujedno i posljednja epizoda  serijala o važnoj ulozi ovog političkog boema u prelomnom periodu recentne istorije Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije. Ako ste je propustili, pogledajte je sada...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI