Završeno ročište u predmetu 'Registar', odbrana tvrdi

Kurteš, Kačapor i ostali zadržani dva i po sata duže: Tužitelju 'iscurila' baterija, sutkinja kaže da su vrata FUP-a i za nju zatvorena...

Hronika 11.11.17, 17:34h

Kurteš, Kačapor i ostali zadržani dva i po sata duže: Tužitelju 'iscurila' baterija, sutkinja kaže da su vrata FUP-a i za nju zatvorena...
Na današnjem ročištu, Tužiteljstvo je za Kačapora zatražilo zabranu napuštanja BiH, a za sve osumnjičene zabranu komunikacije sa "određenim ljudima"

 

Pred Sudom BiH završeno je ročište o predloženim mjerama zabrane Tužiteljstva BiH za osumnjičene u predmetu "Registar", Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masle.

 

Oni su kasno sinoć pušteni da se brane sa slobode, ali je odbrana tokom ročišta tvrdila da su oni zadržani pritvzakonito dva i po sata nakon isteka zakonskog roka, i uprkos odluci Suda da budu pušteni na slobodi.

 

Advokati osumnjičenih traže odgovornost pripadnika FUP-a, koji su se, kako navode, oglušili na odluku Suda.

 

Sudija za prethodni postupak, Tatjana Kosović, potvrdila je da je FUP-u uputila Obavijest o tome da se osumnjičeni trebaju pustiti na slobodu, ali da su "vrata FUP-a i za nju bila zatvorena".

 

Postupajući tužitelj, Saša Sarajlić, rekao je na ročištu da je on bio nedostupan, jer mu je prethodno "iscurila baterija na mobitelu".

 

Kurteš, Kačapor, Maslo i Mioković uhapšeni su 9.11. oko 8.30h, a iz zadržavanja su pušteni sinoć oko 22 sata, premda je Sud BiH Obavijest o puštanju uputio jučer oko 19 sati.

 

Na današnjem ročištu, Tužiteljstvo je za Kačapora zatražilo zabranu napuštanja BiH, a za sve osumnjičene zabranu komunikacije sa "određenim ljudima".

 

Odbrana smatra da su mjere neprecizne, te da tužitelj nije dokazao osnov sumnje, a osporavali su i nadležnost Suda BiH u ovom predmetu.

 

Tužiteljstvo BiH Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragan Miokovića i Enesa Masle tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.

 

Prema navodima postupajućeg tužitelja, Kurteš i Miokovć, u svojstvu tadašnjeg ministra MUP-a FBiH i savjetnika, formirali su Komisiju za provođenje ovog projekta, a zbog nezakonitog postupka, procjenjuje se da je budžet FBiH oštećen za milion maraka.

 

Prvobitna cijena ovog posla bila je 1.150.000 KM, da bi se ona, kako navodi tužitelj Sarajlić, naprasno uvećala na 2.200.000 maraka.

 

Tužitelj je kazao da je na računu firme Ambienta Nova, čiji je vlasnik osumnjičeni Enes Maslo, pronađena određena količina novca, za "koju se smtralo da je nestala".

 

Sarajlić je naveo da se ova firma bavi molerskim poslovima, a ne ugradnjom softvera.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI