Nakon što je odbačen zahtjev za odgađanje presude

Sin Ratka Mladića: 'U ponedjeljak očekujemo nove dramatične poteze Tribunala, na djelu je velika opstrukcija'

Hronika 11.11.17, 16:52h

Sin Ratka Mladića: 'U ponedjeljak očekujemo nove dramatične poteze Tribunala, na djelu je velika opstrukcija'
Od ponedjeljka očekujemo i nove moguće dramatične poteze sa njihove strane, budući da su oni, na neki način, ne samo prekršili norme međunarodnog prava, nego i svoja pravila ne žele da poštuju, rekao je Darko Mladić

 

Odluka sudskog vijeća Haškog tribunala da odbaci zahtjev za odlaganje presude generalu Ratku Mladiću predstavlja veliku opstrukciju njegovog prava na liječenje, a odbrana od ponedjeljka, 13. novembra, očekuje nove moguće dramatične poteze Haga, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.


On je rekao da odluka sudskog veća o odbijanju tog zahtjeva, nažalost, ne iznenađuje, jer je to isti obrazac koji se ponavlja sve vrijeme, javila je Srna a prenijeli mediji.

 

Darko Mladić je podsjetio da je odbrana podnijela zahtjev za odlaganje, ne samo sudskom veću, nego i predsjedniku suda i sekretaru.

 

Prema njegovim riječima, za odbranu je u ovom trenutku u fokusu zdravlje Mladića i borba da se dovedu srpski ljekari da ga pregledaju.

 

Darko Mladić kaže da je na djelu "velika opstrukcija oko prava generala Mladića na liječenje i pokušaj da se spriječi da ga pregledaju ljekari nezavisno od Tribunala i daju svoje mišljenje.

 

"Od ponedjeljka očekujemo i nove moguće dramatične poteze sa njihove strane, budući da su oni, na neki način, ne samo prekršili norme međunarodnog prava, nego i svoja pravila ne žele da poštuju", rekao je Darko Mladić.

 

On je obrazložio da je Hag donio "čudnu odluku" u kojoj se istovremeno proglašava da nije nadležan, ali i da odbija zahtjev odbrane, iako je ovaj prvostepeni predmet generala Mladića još uvijek u nadležnosti Tribunala, a ne Mehanizma /njegovog nasljednika/.

 

"Mi sada analiziramo tu njihovu odluku. Od ponedjeljka ćemo imati odgovore na to. Očekujemo od njih još dramatičnih poteza u pravcu kršenja njegovog prava da ima adekvatno liječenje", rekao je Mladićev sin.

 

On je dodao da ne može više ništa da kaže u ovom trenutku, jer su odbrani najavljene određene odluke koje još nije vidjela.

 

- Nažalost, očekujemo dalju eskalaciju u pravcu sprječavanja ljekara da ga posjete i oduzimanja njegovog prava na liječenje", istakao je Darko Mladić.

 

On je rekao da je odbrana juče dobila više od 500 stranica novog materijala i dokumenata vezanih za Mladićevo liječenje, što je još samo jedan dokaz koliko u Hagu krše njegovo pravo da bude obaviješten o svom liječenju.

 

"Nakon mjeseci i mjeseci u kojima su nas uvjeravali još od proljeća ove godine da smo dobili sve materijale, mi kontinuirano dobijamo nove materijale. Sad su nam rekli da su konačno dali sve što nismo do sada dobili", rekao je Darko Mladić.

 

On je dodao da je to obiman materijal koji odbrana sada pregleda, ali da se na prvi pogled može vidjeti da odbrana nije sve dobila, jer nedostaju neke stranice, a negdje su datumi i od 2011. godine, piše Srna.

 

"Tako se nastavlja cirkus koji nam stalno priređuju da, s jedne strane, govore da nam daju sve, a suštinski ne dobijamo sve. To je, nažalost, praksa tih ljudi tamo koji se bave liječenjem generala Mladića da jedno govore, a drugo rade. Razmotrićemo šta je sve moguće da se uradi, a ovo je sve bukvalno postalo farsa koja se odvija pred očima međunarodne javnosti", Kaže Darko Mladić.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea, kao i odlaganja presude.

 

Advokati generala Ratka Mladića zatražili su prošle nedjelje da izricanje presude, zakazano za 22. novembar, bude odloženo dok srpski ljekari ne utvrde da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI