Nakon što je Milan Mataruga podnio neopozivu ostavku

Radoslav Gajanin imenovan za v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci

Hronika 10.11.17, 18:12h

Radoslav Gajanin imenovan za v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci
Nakon protesta oko 100 studenata, Mataruga je podnio ostavku, uz stav da je njihovo ponašanje „neprihvatljivo, očigledno orkestrirano i smišljeno vođeni kako bi se urušio ugled Univerziteta i smijenio rektor”

 

Senat banjalučkog Univerziteta imenovao je danas Radoslava Gajanina za vršioca dužnosti rektora tog univerziteta, nakon što je Milan Mataruga prije dva dana podnio neopozivu ostavku.

 

Gajanin je prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj banjalučkog Univerziteta i profesor na Medicinskom fakultetu. 

 

Nakon protesta oko 100 studenata, Mataruga je podnio ostavku, uz stav da je njihovo ponašanje „neprihvatljivo, očigledno orkestrirano i smišljeno vođeni kako bi se urušio ugled Univerziteta i smijenio rektor”.

 

S druge strane predsjednik Unije studenata RS-a Ratko Savić tvrdi da Univerzitetu treba rektor koji može odgovoriti na nekoliko studentskih zahtjeva.

 

Međutim, u javnosti su pojavile i informacije o velikim troškovima studentskih predstavnika na račun poreskih obveznika.

 

Savić je danas rekao da, ako i novi rektor ne bude ispoštovao njihove zahtjeve, imat će isti treman kao i Mataruga.

 

U zahtjevima, između ostalog, traže da Senat donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita. Na listi zahtjeva je i razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, te da se prekine narušavanje autonomije studentskih organizacija i predstavničkih tijela i mobing nad studentskim predstavnicima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI