Pretresi u više stanova u sarajevu

Akcija FUP-a 'Registar': Hapšenja Kurteša, Miokovića, Kačapora i još nekoliko osoba

Hronika 09.11.17, 09:26h

Akcija FUP-a 'Registar': Hapšenja Kurteša, Miokovića, Kačapora i još nekoliko osoba
Po završetku radnji pretresa osumnjičene osobe će biti lišene slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predati Tužilaštvu BiH

 

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati, na području Kantona Sarajevo sprovodi operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjenio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova- piše Avaz.

 

Postupajući po navedenom Izvještaju, Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953.), D. M. (1958.), te K .K.(1971.), E. M.(1976.) i jedan strani državljanin inicijala A. R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.  

 

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela „Organizirani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, „Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

 

Po završetku radnji pretresa osumnjičene osobe će biti lišene slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predati Tužilaštvu BiH.

 

Nezvanično saznajemo da su opsežne istražne radnje provedene protiv Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora te još nekoliko osoba.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI