Senat će je razmatrati u petak

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga podnio ostavku

Hronika 08.11.17, 17:13h

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga podnio ostavku
Predsjednik Unije studenata RS-a Ratko Savić izjavio je danas da, koliko su oni informisani, Senat će na sjednici u petak razmatrati ostavku Mataruge

 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga danas je uputio Senatu Univerziteta svoju ostavku.

 

Razloge za podnošenje ostavke Mataruga će, kako je saopćeno, izložiti sutra.

 

Njegovu ostavku jučer su zatražili predstavnici studentskih organizacija banjalučkog Univerziteta, jer je naveo da ne može riješiti njihove zahtjeve, u kojima su iskazali nezadovoljstvo stanjem u visokom obrazovanju.

 

Predsjednik Unije studenata RS-a Ratko Savić izjavio je danas da, koliko su oni informisani, Senat će na sjednici u petak razmatrati ostavku Mataruge.

 

-Pozvali su nas profesori i dekani pojedinih fakulteta koji su počeli otvoreno da pričaju o problelima i iskazuju nam podršku te se pitaju zašto su šutjeli toliko vremena - rekao je Savić.

 

Nezadovoljni studenti su i na današnjoj konferenciji za novinare ponovili svoje zahtjeve, kao i da rektor, ako ne može da ih ispuni, treba da podnese ostavku.

 

I entitetski predsjednik Milorad Dodik apelovao je na sve na Univerzitetu u Banjoj Luci da probleme, o kojima kaže nije upoznat, riješe dogovorom.

 

Studenti, između ostalog, traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita.

 

Uputili su i zahtjev za razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

 

Zahtjevaju i da se prekine narušavanje, kako je navedeno, autonomije studentskih organizacija i predstavničkih tijela i mobing nad studentskim predstavnicima.

 

Među zahtjevima, koji su potpisani od svih predstavnika studentskih organizacija, je i onaj da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionaliziraju troškovi izvođenja nastave, a za svaki skudijski program osigura praktična nastava.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI