NOVI DETALJI O PLJAČKI RAIFFEISEN BANKE

Preokret na suđenju Amelu Sejfoviću, svjedok promijenio iskaz: Vezali su me, lupali, zbog straha i batina...

Hronika 08.11.17, 13:18h

Preokret na suđenju Amelu Sejfoviću, svjedok promijenio iskaz: Vezali su me, lupali, zbog straha i batina...
- Vezali su me, gledao sam u zid, lupali su, bio sam prestravljen. Da su mi u tom momentu rekli da sam saučesnik Mladića, ja bih potvrdio, rekao je Sanel Sejfović

 

 

Sanel Sejfović, svjedok koji je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu govorio o pljački Raiffeisen banke, koja se na teret stavlja Amelu Sejfoviću i njegovoj grupi u potpunosti je promijenio iskaz koji je dao tokom njegovog saslušanja u istrazi.


Sanel Sejfović, kojem su Amel i Alma rođaci, danas je na suđenje došao iz Njemačke gdje već izvjesno vrijeme boravi i radi, piše Faktor.ba.


Tako je svjedok na upit da li se sjeća događaja od 5. novembra 2015. godine, odnosno pljačke Raiffesien banke prilikom koje je poginuo biciklista Kemo Bašić, ispričao kako o svemu tome ništa nije znao iako je kritične prilike otišao po svog rođaka Amela u Hadžiće te ga je odvezao do Vogošće. Istakao je da je bio kod kuće kada se pljačka dogodila, a o tome je saznao tako što je vijest o onome što se dogodilo pročitao na portalima.


"Amel je bio sam"


Iako je ranije u svom iskazu rekao da je odmah posumnjao da bi u sve mogao biti umiješan njegov rođak Amel Sejfović te da ga je zbog toga odmah zvao na telefon, danas je svjedok u sudnici ustvrdio potpuno suprotno, te je kazao da tada zbog tog događaja nije zvao niti Amela niti bilo koga drugog.


Podsjećanja radi, prvobitno je Sanel posvjedočio da je nakon što je pretpostavio da bi Amel mogao biti krivac za pljačku nazvao Almu i pitao ju gdje je Amel te da li je vidjela vijest o pljački banke. Alma mu je rekla da ne zna ništa i da Amel nije kući te mu je rekla da dođe po nju.


Danas je negirao da je tačna ova njegova izjava osim u dijelu da se dogovorio sa Almom da dođe po nju u frizerski salon u Vogošću kako bi "nešto završili".


- Otišao sam po Almu sa svojim autom Škodom Octaviom pa smo se onda onako besciljno vozali po gradu, išli smo i do Semizovca. Vozali smo se dva sata kada me je Amel nazvao i rekao da dođem po njega u Hadžiće i da je tamo sa djevojkom. Kada sam došao po njega, bio je sam. Ušao je u auto, nije imao nikakvu torbu. Alma je morala izaći u Hadžićima da nešto obavi, a Amel i ja samo se razišli u Vogošći – ispričao je Sanel danas u sudu.


Svjedok je dodao da prilikom vožnje Amel uopće nije pričao o pljački i da su pričali o sasvim nekim drugim stvarima.


Zbog drastičnih razlika u iskazu koji je dao ranije i onome koji je danas iznio pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Žana Knežević, tužilac Dragan Slijepčević svjedoka je suočio sa njegovim iskazom od ranije, i zanimljivo je, on je u potpunosti negirao sve ono što je rekao tokom istrage te je istakao kako je sve što je tada rekao izjavio pod pritiskom i u strahu.


Istakao je da je u Tužilaštvu imao susret sa Almom koja mu je ispričala šta je ona rekla tokom saslušanja.

 

"Sve bih tada potvrdio"


- Istražitelji su od mene tražili da potvrdim njen iskaz, govorili su mi da sam saučesnik, da mi prijeti pet ili šest godina zatvora. Vezali su me, gledao sam u zid, lupali su, bio sam prestravljen. Da su mi u tom momentu rekli da sam saučesnik Mladića, ja bih potvrdio. Inspektori su kitili moj iskaz kako im je odgovaralo – kazao je Sanel.   


Tužilac Slijepčević je u nastavku svjedoka suočavao sa svim dijelovima njegove izjave, a on je uglavnom sve negirao. Istakao je da nije tačno da je čekao da ga Amel pozove te da se zato vozao sa Almom što je zapravo ranije izjavio.


Međutim, potvrdio je da ga je Amel nazavo i rekao da dođe po njega kod fabrike Taco u Hadžićima kao i da je sat lutao tražeći lokaciju. Tada ga je nazvala druga osoba i rekla mu da dođe do stovarišta Bašić gdje će ga čekati.


Sanel je ranije izjavio kako su ga tu čekala tri muškarca i to Amel, muškarac poznat po imenu Aki i izvjesni Anel...


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI